Glas Javnosti

Deficit radne snage u Srbiji: Izazovi i rešenja na tržištu rada

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Analize i istraživanja različitih izvora ukazuju na to da su najdeficitarnija zanimanja u Srbiji, kako za 2024. godinu tako i trenutno, u oblastima zanatstva, tehnologije, građevinarstva i ugostiteljstva.

Tržište rada u Srbiji se suočava sa izraženim deficitom radne snage u nekoliko ključnih sektora, pokazujući znakove promenljivih trendova i potreba privrede.
Analize i istraživanja različitih izvora ukazuju na to da su najdeficitarnija zanimanja u Srbiji, kako za 2024. godinu tako i trenutno, u oblastima zanatstva, tehnologije, građevinarstva i ugostiteljstva.

Izražen je deficit među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara, vodoinstalatera, ali i visokokvalifikovanih radnika poput IT stručnjaka, medicinskih radnika, kao i u građevinskoj industriji gde nedostaje oko 30.000 majstora svih profila.
Radnici u ovim oblastima često mogu očekivati plate koje premašuju one u nekim akademskim profesijama, sa automehaničarima koji mogu zarađivati do 180.000 dinara, variocima do 200.000, burek majstorima čak i preko 200.000, a profesionalni vozači do 300.000 dinara​.


Problem deficita radne snage je višeslojan, sa faktorima poput nezainteresovanosti mladih za upisivanje u stručne škole, čime se povećava potreba za reformom obrazovnog sistema kako bi se prilagodio trenutnim i budućim potrebama tržišta rada.
Postoji i izražena problematika u vezi sa nedostatkom povratnih informacija od strane poslodavaca na prijave za posao, što dodatno komplikuje situaciju na tržištu rada.

Država je započela izradu prve liste deficitarnih zanimanja, sa ciljem preciznog definisanja potreba tržišta rada i regulisanja angažovanja stranaca, kako bi se izbegla gužva na tržištu i sistemski rešio problem nedostatka domaće radne snage.
Pored toga, razmatraju se i dugoročnija rešenja poput osnivanja pekarske akademije za obuku novih radnika.

U oblasti tehnologije, IT sektor i dalje ostaje ključan za ekonomski razvoj, sa potrebom za stručnjacima u razvoju veštačke inteligencije, dok medicinske profesije i ugostiteljstvo pružaju stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove​.

Rešenje problema deficita radne snage zahteva koordinisanu akciju obrazovnih institucija, privrede i države, sa fokusom na prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta, promociju zanatskih zanimanja među mladima, kao i poboljšanje uslova rada kako bi se zadržali kvalifikovani radnici u zemlji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR