Glas Javnosti

DANAS NOVE CENE GORIVA! Četvrtak, a ne petak zbog praznika: Evo šta čeka vozače na pumpama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog sutrašnjeg praznika, novi cenovnici naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji ove nedelje osvanuće dan ranije, već danas u 15 časova.

Ovo će biti pretposlednje usklađivanje cena i određivanje maksimalnih iznosa u maloprodaji, jer uredba Vlade Srbije važi do kraja aprila, odnosno do sledećeg petka. Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih pumpi fiksirana na šest dinara po litru goriva, piše 24sedam.


Uz nedeljno usklađivanje cene, takođe, Vlada Srbije je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.

Prema još uvek važećem cenovniku (do 15 časova), litar BMB 95 na pumpama košta maksimalno 174,1 dinar, a evrodizel 196,3 dinara. Cene goriva sa aditivima (BMB 98, BMB 100, i "super dizeli“) nisu ograničene, kao ni auto-gas (TNG), dok je cena evrodizela za poljoprivrednike fiksirana na 197 dinara.


Sudeći prema kretanju cene nafte na svetskim berzama u proteklih sedam dana, ne bi trebalo očekivati veća pomeranja na domaćem maloprodajnom tržištu. Naime, kako ističu analitičari, cena goriva bi trebalo da ostane ista, uz eventualno minimalno povećanje, jer su cene nafte prošle nedelje rasle sa 98 dolara po barelu u ponedeljak, na 113 dolara početkom ove nedlje. Ali već u utorak cena nafte je pala na 107 dolara, koliko je bila i juče, tako da imamo skoro isti nivo cena kao pred prethodno usklađivanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR