Glas Javnosti

Dala depozit i kiriju, pa je gazdarica izbacila nakon 30 dana: Advokt pojasnio šta uraditi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

"Uplatili smo depozit od 400 evra, tekuću kiriju od 400 evra, kao i agencijsku proviziju od 200 evra", ispričala je devojka

Pre par dana pisali smo o podstanarki Emilji, koju je gazdarica u novembru prošle godine izbacila iz stana na Voždovcu, samo mesec dana od potpisivanja ugovora. Kako je Emilija ispričala, u stan se uselila preko agencije i dala je depozit, tekuću kiriju i agencijsku proviziju. Nakon što se požalila na probleme u stanu, stanodavka je odlučila da raskine ugovor i zatraži od devojke da se iseli. Proverili smo sa advokatom koja su vaša prava u tom slučaju.

Kako je devojka napisala u statusu, gazdarici je dala 800, a agencijsku proviziju platila je još 200 evra.

"Uplatili smo depozit od 400 evra, tekuću kiriju od 400 evra, kao i agencijsku proviziju od 200 evra. Dodatno, platili smo i novembarsku kiriju krajem oktobra", poručila je devojka i pojasnila kada je nastao problem:


"U stanu se pojavilo mnogo problema, a prema agencijskom ugovoru i popisu neispravnosti, vlasnica stana, koja ne živi u Srbiji, trebalo je da organizuje popravke. Nakon što smo mesec dana tražili da se nešto preduzme, poslala je svog prijatelja, "majstora", koji je samo ušao, pogledao i otišao, ne obavljajući nikakve popravke.

Usledilo je iznenađenje kada nas je vlasnica pozvala i saopštila da neće slati ostale majstore i da nam daje otkaz ugovora o zakupu. Kada smo predložili da sami popravimo stvari o našem trošku, ona je to odbila i dala nam jednostrani otkaz. Zapanjujuće je da, nakon što smo platili sve troškove i čak ponudili da sami popravimo neispravnosti, vlasnica sada izdaje stan za višu cenu, 450 evra - pisalo je u objavi devojke.

U razgovoru sa advokaticom Jelenom Ćirić, proverili smo da li i na koji način je devojka mogla da se zaštiti u ovom slučaju. Kao i uvek, zlatno pravilo je potpisivanje ugovora o zakupu, koji bi Emilija trebalo da ima jer je stan kako je navela, našla preko agencije.

- Ključno je potpisivanje ugovora o zakupu koji jasno definiše prava i obaveze kako zakupodavca, tako i zakupca. Ovaj korak je od suštinskog značaja za obe strane kako bi se osigurala pravna sigurnost tokom trajanja zakupa - poručuje advokatica i navodi da je bitno naglasiti da postoje dve vrste ugovora.


- Jedan je ugovor na neodređeno, a drugi je ugovor na određeno vreme. Ugovor na neodređeno vreme može raskinuti bilo koja ugovorna strana bez konkretnog razloga uz poštovanje otkaznog roka, dok ugovor na određeno vreme prestaje istekom ugovorenog roka i može se prevremeno raskinuti samo u posebnim slučajevima koji mahom predstavljaju grubo kršenje ugovornih obaveza (npr. neplaćanje zakupnina, veća šteta na nepokretnosti i slično).

A šta je sa depozitom koji je devojka ostavila? 

- Dodatno, kada je u pitanju depozit on se obično predviđa kao sredstvo obezbeđenja iz kog zakupodavac može da se naplati u slučaju da zakupac ne plati zakupninu ili napravi veću štetu na napokretnosti koja je predmet zakupa a koju ne želi da nadoknadi. U slučaju raskida ugovora zakupodavac je u obavezi da vrati zakupcu depozit ukoliko je isti izmirio sve obaveze prema njemu, u suprotnom zakupac može podneti tužbu pred nadležni sudom radi zaštite svojih prava - zaključuje Jelena Ćirić.

Da rezimiramo, uvek pristanite na zakup samo uz Ugovor i budite upućeni u svoja prava ako vas stanodavac izbaci bez adekvatnog razloga.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR