Glas Javnosti

DA LI SU POSLOVNI PROSTORI PRAZNI? Kako se rad od kuće odrazio na izdavanje poslovnih prostora u svetu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Veliki broj poslovnih prostorija širom SAD "zvrji" prazno ili je samo delimično popunjeno, što najbolje pokazuje efekte kovid ere rada od kuće koji se nastavio i danas. Ali, prazni hodnici i stolovi za sastanke ne zadaju glavobolje samo šefovima timskih sastanaka, nego i bankama.

I dok cene nekretnina rastu, vrednost poslovnih zgrada drastično pada. Iako ovo još nije sistemski problem za bankarski sektor, postoje opravdane sumnje da bi skoro mogao da postane.
Stručnjaci veruju da zajmovi za poslovne prostore neće postati problem za sve banke, za neke od njih definitivno hoće, a u vreme kada su neke od najjačih banaka poklekle, novi problemi uteruju menadžmentu banaka strah u kosti.

Iako stručnjaci smatraju da je evropsko tržište najranjivije, Evropska centralna banka takođe je upozorila na opasnosti od urušavanja cena nekretnina zbog pada vrednosti poslovnih zgrada.
Ova vrsta nekretnina obuhvata kancelarije, apartmanske komplekse, magacine i tržne centre. U najvećem broju slučajeva kupuju se dugoročnim kreditima za koje su rate drastično skočile.
U isto vreme, kako je rad od kuće postao popularan tokom korona krize, cene kirija koje vlasnici poslovnih zgrada mogu da naplate pale su jer popunjenost poslovnih zgrada ide ispod 50%, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR