Glas Javnosti

Da li će u ovaj srpski grad stići INVESTICIJA SLOVENAČKE KOMPANIJE? Evo šta je rekao ambasador

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Podrška Slovenije pogotovo je moguća na području zelene industrije, rekao je ambasador te zemlje.

Postoji mogućnost da neka od slovenačkih kompanija u budućnosti investira na području Leskovca, ali i da se pronađe neki projekat gde bi Slovenija preko razvojne pomoći mogla da podrži grad koji je u razvoju, na bilo kom području, a pogotovo, recimo, na području zelene industrije, gde je Slovenija veoma jaka,  kazao je ambasador Republike Slovenije u Srbiji Damjan Bergant prilikom posete Leskovcu.

„Ovde u Leskovcu postoji udruženje Slovenaca i to je jedan od razloga moje današnje posete. Želimo da vidimo kako Slovenci i njihovi potomci žive u Leskovcu, ali sam želeo i da sa gradonačelnikom porazgovaram o odnosima Leskovca i Slovenije. Gradonačelnik je pomenuo da je Leskovac grad pobratim sa Novim Mestom, a trudićemo se da ubuduće malo ojačamo te odnose. Možda ćemo pronaći i neki drugi grad u Sloveniji koji će uspostaviti saradnju sa Leskovcem“, istakao je ambasador.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  kazao je da je grad Leskovac posvećen stvaranju i jačanju dobrih odnosa sa zemljama regiona, Evrope i čitavog sveta i da u prilog tome govore i česte posete i stalni kontakti sa ambasadorima brojnih zemalja.

„Sloveniju i Srbiju vezuje bogata zajednička prošlost i izuzetna saradnja na političkom, privrednom, turističkom, kulturnom planu. Udela u toj saradnji ima i naš grad. Jedan od prvih gradova sa kojima je Leskovac potpisao sporazum o bratimljenju je upravo grad u Sloveniji – Novo Mesto. Nadam se da će iz ove posete proisteći brojne mogućnosti za daljim povezivanjem naših država i naroda“, rekao je gradonačelnik Leskovca.

Prijemu su prisustvovali predsednik Udruženja Slovenaca Jablaničkog okruga Srđan Mitić i predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič. Govoreći o Udruženju Mitić je naglasio je da je registrovano 2009. godine i da broji 76 članova, ali i da svake druge nedelje organizuje besplatne časove slovenačkog jezika u Omladinskom klubu i zahvalio se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi što su im te prostorije na raspolaganju od 2017. godine, jer pre toga nisu imali prostor za svoje aktivnosti.

O Nacionalnom savetu slovenačke nacionalne manjine, Vebič je istakao je da je to krovna organizacija za celu slovenačku nacionalnu zajednicu koja živi u Srbiji, a ona se prostire od Subotice do Leskovca. Podsetio je da su Srbi i Slovenci proveli 70 godina u zajedničkoj državi.

„Svi ti ljudi koji sada žive ovde su potomci Slovenaca koji su se doselili u ove krajeve uglavnom zbog industrije, posla ili zbog školovanja. Zahvalni smo Vladi Srbije što podržava naš rad i finansira projekte, a mi preko Nacionalnog saveta pomažemo lokalne zajednice i finansiramo projekte iz kulture. Na taj način želimo da održimo vezu između Srbije i Slovenije“, kazao je Verbič.

                        Foto: Grad Leskovac
Nakon prijema organizovana je poseta leskovačkom Narodnom muzeju, gde je danas predstavljena izložba starog novca, od antičkih vremena do savremenog doba. Postavka pod nazivom Numizmatika obuhvata više od 8.000 predmeta i govori o više od 8.000 godina istorije leskovačkog kraja. U ovoj postavci moguće je videti srpski i jugoslovenski novac od samih početaka štampanja srpskog papirnog novca, pa do 1996. godine.

Pored srpskog i jugoslovenskog novca, u ovoj postavci moguće je videti i osmanski kovani i papirni novac od 17. do 20. veka, iz perioda 12 sultana.

Posebno je interesantna mala ali vredna zbirka holandskih lavljih dolara iz 17. veka, koji su početkom tog veka predstavljali jednu od svetskih valuta koje su se koristile od tadašnjih holandskih kolonija u Americi pa sve do onih na Dalekom istoku. Njihov naziv na holandskom jeziku DALER kumovao je imenu najpoznatije svetske monete, američkom dolaru.

Upravo ovakvi nalazi potvrđuju istorijske zapise iz 17. veka, koji govore o nadaleko čuvenom leskovačkom vašaru, poznatijem kao leskovački panađur, koji je okupljao trgovce iz svih delova Osmanskog carstva i susednih država, ali i putopisce iz Evrope koji su posećivali naš grad i pisali o njemu. Ovo je vreme kada su Leskovčani veštinu trgovanja učili od najboljih trgovaca na svetu, Dubrovčana, Cincara, Grka, tako da je kasniji ekonomski razvitak grada koji su započeli leskovački trgovci posledica vekovnih tradicija na ovom prostoru, prenosi Jugmedia.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR