Glas Javnosti

Da li će trgovinska razmena Srbije i Austrije i dalje nastaviti sa rastom u tekućoj godini?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U prošloj godini trgovinska razmena između Srbije i Austrije dostigla je rekordnih 1,24 milijarde evra, od čega je naša zemlja od izvoza zaradila oko 556 miliona eura

Trgovinska razmena između Srbije i Austrije povećava se iz godine u godinu. Dobra saradnja dveju zemalja nije prekidana ni tokom pandemije korona virusa, pa se trend rasta trgovinske razmene očekuje i u budućnosti.

Ukoliko do kraja godine ne bi bilo dodatnih komplikacija, Srbija bi u trgovinskoj razmeni sa Austrijom mogla da se približi rezultatima od prošle godine, koji su bili rekordni, ocenjuje predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Beču Nada Knežević.

Ona je podsetila da je pre krize izazvane pandemijom virusa korona prognozirano da će ove godine trgovinska razmena Srbije i Austrije dalje rasti.

"Ukoliko u ostatku godine ne bude bilo daljih zdravstvenih ili drugih problema, možemo se približiti rezultatu iz 2019. godine", uverena je ona.

Knežević je istakla da lanac trgovine i isporuke robe između Austrije i Srbije nije bio u prekidu.

"U prvoj nedelji uvođenja mera bilo je haosa u saobraćaju, a to se odnosilo na otvaranje i zatvaranje granica. Mađarske vlasti su različito tumačile šta sve spada u transport robe, da li i mali kamioni ili samo teretnjaci... To se posle nedelju dana normalizovalo“, pojasnila je Knežević.

Ona navodi i da Vlada Austrije razmišlja o promenama kada je u pitanju industrijska politika države.

"Smatraju da bi proizvodnju ključnih proizvoda trebalo vratiti i izvršiti relociranje iz Azije u neke susedne zemlje Austrije. Istraživanja ekonomskih instituta pokazuju da bi država koja bi najviše profitirala od reindustrijalizacije Austrije bila Srbija. Austrijski instituti smatraju da bi veliki broj proizvoda koji bi bio relociran iz Azije mogao da završi u Srbiji", ukazala je Knežević.

Ona je navela da je u prva tri meseca ove godine spoljnotrgovonska razmena Srbije i Austrije dostigla vrednost od 271,3 miliona evra, što je pad od 12,34 odsto.

Prošle godine, ostvarena je rekordna trgovinska razmena u vrednosti od 1,24 milijardi evra, što je u odnosu na 2018. godinu rast od 17,9 odsto, a izvoz Srbije u Austriju iste godine dostigao je nivo od 566,5 miliona evra, što je rast od 28,31 procenata.

Knežević je navela da, budući da veći deo robe koju Srbija izvozi u Austriju ne spada u robu široke potrošnje, ne treba očekivati pad.

 

 

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR