Glas Javnosti

DA LI ĆE DRŽAVA USLIŠITI ZAHTEVE? Sindikati u Srbiji tražiće više od 20% povećanja minimalne zarade za 2024.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20%, rekli su danas njihovi predstavnici. Predsednica Nezavisnost Čedanka Andrić rekla je za Betu da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju "minimalca" za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da, s obzirom na visinu inflaci

- Nema sumnje da ćemo tražiti povećanje minimalne zarade više od 20%. Troškovi života su porasli 30%, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara - rekla je Andrić.
Dodala je da minimalna zarada od oko 40.000 dinara za ovu godinu mngo zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom koja košta oko 52.000 dinara.

Andrić je rekla da nema preciznih podataka o tome koliko radnika prima minimalnu zaradu, ali da se procenjuje da tu platu ima 400.000-500.000 ljudi.
- Objektivniju sliku o zaradama daje medijalna zarada koja je u aprilu iznosila 63.954 dinara, što znači da je polovina zaposlenih primala do tog iznosa - rekla je Andrić.
Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat verovatno tražiti povećanje minimalne zarade od 20 do 25%.
- Tražili smo povećanje i za drugi deo ove godine, ali je zahtev odbijen. Oni koji primaju minimalnu zaradu očekivali su povećanje i za ovu godinu obzirom na visoku inflaciju - rekao je Mihajlović.
Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci bili spremni da prihvate povećanje minimalne zarade i za ovu godinu uz određene olakšice, ali da država nije htela da prihvati zahtev sindikata.

- Ministar finansija Siniša Mali je na pregovore pre mesec dana došao sa papirom i statistikom prema kojoj nije bilo razloga za povećanje zarade za ovu godinu. Priznao je da je inflacija početkom godine bila visoka, ali je rekao da će se smanjiti krajem godine - rekao je Atanacković.
Pregovori socijalnih partnera - Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, vođeni pre više od mesec dana, na dva sastanka su završeni neuspešno jer su predstavnici države tvrdili da treba da razgovaraju o povećanju minimalca za narednu godinu, a sindikati su tražili da se pregovara o povećanju za ovu godinu, prenosi B04S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR