Glas Javnosti

Čuvena fabrika testenina se prodaje: Stari jugoslovenski brend nakon stečaja ide u prodaju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija "Gebi" iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice.

Kako je rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868".
Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i sigurnost predatog žita subotičkih, i ne samo subotičkih poljoprivrednika. A u susednoj zgradi mlelo se žito i pravile testenine bez kojih svoj rad nisu mogle da zamisle brojne domaćice. Tako je bilo sve do stečaja, u kom se kompanija "Fidelinka" našla pre skoro deceniju i po, kada su njeni pojedini delovi nastavili delatnost, sa više ili manje uspeha, kroz zakup.

Prodajom njenih delova i zaštitnog znaka, stečaj je faktički okončan pre skoro dve godine, da bi nedavno "Gebi" iz Čantavira preuzeo silose, mlin, testaru.

"Ova godina će se odnositi na osvežavanje i modernizaciju samog silosnog parka, koji je osnova celog ovog poslovanja. Sa modernizacijom ovog silosnog parka mi ćemo postati vlasnici, u privatnom vlasništvu, sa preko 600.000 tona skladišnog kapaciteta za žitarice i uljarice, što je ozbiljna količina, ne samo za Srbiju, nego i za region. Nakon osposobljavanja tog silosnog parka, za šta će nam trebati cela ova godina, sledeći korak biće obnavljanje i modernizacija mlinskog dela, koju će pratiti i testara. Znači, ovo je u sklopu tih pet godina", kažemenadžer kompanije "Gebi" Atila Andraš Đuričin.


U tom roku novi vlasnik planira ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa.

"U ovom momentu ta duga tradicija subotičkog mlinarstva i same "Fidelinke" spaja se sa modernom tradicijom industrijskog poslovanja koju predstavlja "Gebi". Spajanjem ove dve, da kažem kvalitetne tradicije, mogu jedino da se stvore kvalitetni "Fidelinkini" proizvodi", dodaje on.

Veruju da će sve planove vezane za "Fidelinku" ostvariti i pre zadatog roka.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR