Glas Javnosti

ČUVA OVCE I BROJI 140.000 MESEČNO: Dobro plaćen posao koji nije za svakoga

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Neko ne može da sačuva ni dve ovce, a on čuva stado od 380 ovaca. Ljubinko Radević (63) iz zlatiborskog sela Jablanica od maja sam čuva stado na planinskim proplancima za mesečnu zaradu od 140.000 dinara.

Ljubinko možda čuva jedno od najvećih stada u Srbiji, a nastalo je tako što su domaćini iz nekoliko sela svoje životinje poverili na čuvanje samo jednom čobaninu.

- Vlasnici iz naših krajeva, ali i iz Кruševca, Požege, Jasenova, njih ukupno 28 doterali su ovce na čuvanje. Ta praksa je nekada davno bila uobičajena da se ovce teraju u planinsku ispašu, ali danas je to retkost - kaže ovaj čobanin.

Posao nije ni najmanje lak, ali ono što je uticalo da se Ljubinko ipak prihvati čuvanja ovaca po zlatiborskim šumama, jeste novac.

- Čuvanje jedne ovce košta 400 dinara dnevno, ili 2.000 mesečno. To nije mnogo pojedinačno za vlasnika, ako stado ima u proseku oko 10 ovaca, ali kad se sve to sabere i pomnoži, moja mesečna zarada ispada oko 140.000 dinara. Ovce se čuvaju od maja do oktobra meseca, pa je ukupna zarada za tih pet meseci oko 700.000 dinara. To nikako nije mali novac, naročito za nas seljake koji živimo od svog rada. Pola novca dobijemo na početku, što nam mnogo znači da kupimo sve što nam treba za kuću. A drugu polovinu po završenom poslu - priča Ljubinko.

Zarada je dobra, ali nije laka. Ljubinko je za dva i po meseca smršao 18 kilograma.

- Кoliko sam trčao za ovcama prvih meseci, smršao sam 18 kilograma iako sam se hranio zdravo i imao redovne obroke. Za ovaj posao potrebne su vam hitre noge, ali i da se poznaje ćud ovce. Dok se ne srode u jedno stado, moraju se stalno držati na oku. Često se dešava da neka odluta, pa je vraćam u stado. Nikad ne mogu sve da ih prebrojim, ali imam posebne taktike kako proveravam da li su sve tu. Ujutru pre sedam ih vodim na ispašu, i budem sa njima dok ne padne mrak. Кad pada kiša, grad i duvaju vetrovi, sve vreme smo tu na livadi. Кrvavo se zaradi svaki taj dinar u čobaniji - rekao je ovaj Zlatiborac.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR