Glas Javnosti

Čudo na beogradskim pijacama:Jabuke dvaput skuplje od banana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

ZA kilogram jabuka u trgovinskim lancima širom prestonice potrebno je izdvojiti i do 250 dinara, što je više nego za kilogram banana koje staju oko 120 dinara.

Kao jedan od razloga za ovu situaciju je to što stručnjaci tvrde da je ponuda domaćih jabuka trenutno mala, jer su na rafovima uglavnom uvozni plodovi, dok se prve domaće jabuke očekuju tek u avgustu.
 

Ko se ipak sada odluči da u marketima kupi kilogram jabuka sorte ajdared potrebno je da izdvoji od 220 do 250 dinara, popularni zlatni delišes je 200, a greni smit je oko 190 dinara. Kako su ovi plodovi uglavnom veći i teški, svega tri jabuke čine kilogram.


Iako je ranijih godina važilo da na gradskim pijacama cene voća i povrća budu niže, ove godine to nije slučaj. Kilogram jabuka na pijacama Skadarlija, Kalenić i Palilula je 250 dinara, dok se po ceni od 150 do 200 jabuke prodaju na Đeram pijaci, Dušanovčkoj i Cvetkovoj. Nešto pristupačnije cene su na Veletržnici, gde se uglavnom kupuje samo ne veliko, a kilogram sorte ajdared je oko 65 dinara, dok je uvozna greni smit 70.

- Na globalnom nivou su prošlogodišnji nepovoljni klimatski uslovi u periodu cvetanja uticali na smanjen prinos jabuka - saznajemo od trgovaca. - To je uslovilo smanjenu ponudu i povećanje nabavnih cena, u odnosu na isti period prošle godine, a u ovom trenutku kupci imaju samo na raspolaganju jabuke iz uvoza.

Prve jabuke sa domaćih plantaža na rafovima će biti u avgustu, a proizvođači dodaju da je ove godine rod bio dobar.

- Ove godine možemo da se pohvalimo kvalitetnim rodom jer su nam vremenski uslovi išli na ruku - priča Duško Živković, iz sela Brestovik kod Grocke. - Nadamo se da će nam se posrećiti i da ćemo sve moći da prodamo.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR