Glas Javnosti

CRNA GORA OSTAJE BEZ DVE TREĆINE SRPSKOG BRAŠNA

Ekonomija
Autor: Спутњик

Црна Гора је дуго одолевала епидемији корона вируса, и била у једном тренутку једина држава у Европи без епидемије. Међутим, најављене забране извоза из земаља региона и ЕУ након епидемије, може значајно погодити Црну Гору као увозно зависну државу.

Посебно се страхује од прекида извоза из Србије, одакле Црној Гори долази трећина хране и чак две трећине брашна.

То се, како преносе локални медији, нарочито односи на прехрамбрене, медицинске и фармацеутске производе, за које су Црногорци недавно потрошили скоро 600 милиона евра.

Наиме, Србија као најзначајнији трговински партнер Црне Горе, забранила је извоз прехрамбрених и медицинских производа што је урадили и Хрватска, а од пре два дана ограничење извоза основних и дефицитарних намирница и медицинских средстава важи и за земље ЕУ.

Из Владе Србије најавили су могућност укидања забране извоза основних животних намирница у Црну Гору, али та одлука званично није донета, док је са многим земљама отежан прелазак граница, а тиме и набавке роба.

Према подацима црногорске Управе за статистику Монстат, Црна Гора највеће количине хране увози управо из Србије и то 36 одсто од укупних 475 милиона. Колика је зависност о увозу хране Црне Горе од Србије, показује и то да су  њени главни трговински партнери, након Србије, Хрватска, Босна и Херцеговина и Немачка са око седам одсто, а затим Италија и Шпанија са око четири одсто удела у увозу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR