Glas Javnosti

ЦИП: Нико нас ништа није питао о промени нашег пројекта за деоницу Коридора 10

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Н1 / од 22.08.2018.

Не мирује клизиште у Грделичкој клисури, на траси Коридора 10, где се у понедељак срушио потпорни зид. И поред тога, припреме за санацију су у току, иако нико од радника не сме да се приближи месту обрушавања. У међувремену поставља се питање одговорности за пројектовање потпоре која се у последњих пет месеци обрушила три пута.

За само неколико секунди земља је прогутала 50 метара потпорног зида. Они граде, клизиште односи и тако већ три пута.

И ту није крај, јер клизиште Грделичке клисуре ни дан после не мирује. После јучерашњег обрушавања зида на Коридору 10, ово је сада опасна зона, јер страхује се да би и остатак брда могао да се уруши.

На терену су зато сви, пред камере неће нико. Парадоксално, иако кажу да су рушење потпорног зида предвидели, узрок рушења Коридори Србије саопштиће за 10-ак дана.

"Претходна пројектна решења доживела су 11 ревизија и још у априлу смо знали да ће до колапса доћи, само нисмо знали када ће се десити. Зато смо, као одговорни људи и одговорна компанија, урадили нови пројекат, односно пројекат изградње галерије на делу косине 2, и пре шест дана кренули смо са извођењем радова. Нажалост, природа нас је предухитрила", рекао је директор Коридора Србије Зоран Бабић.

Да је на овој деоници Коридора природа тешко укротива, сагласна је и струка. Сагласни су и са ресорном министарком, биће да није све до природе.

"Мора да се утврди одговорност, природа је имала неки утицај, али верујем да има и људског фактора. Постоје органи који тиме треба да се позабаве", каже Зорана Михајловић, министарка грађевине и инфраструктуре.

Директор Коридора Зоран Бабић тврди да је пројекат. Али који? Онај основни за ову деоницу Коридора 10 урадио је саобраћајни институт ЦИП и предао га 2010. Међутим, пре него што су радови уопште и почели, пројекат је препројектован, објашњава за Н1 директор ЦИП-а Милутин Игњатовић.

"Уобичајено је да инвеститор, када препројектује, пита пројектанта за сагласност. А нас нико ништа није питао", каже Игњатовић.

Није, међутим, јасно ко је радио пројекат после ЦИП-а. Званичник "Коридора Србије" јуче је новинарима рекао да је то Грађевински факултет у Београду. На том факултету, међутим, за Н1 кажу да нису радили пројекат, већ техничке контроле и то, како кажу, само на појединим деоницама Коридора.

Ко је крив, тврди директор Коридора, надлежни органи увелико утврђује. Но, упркос рушењу зида, уверава да ће до краја године, аутопут кроз Грделичку клисуру бити завршен.

Глас јавности / Н1 / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR