Glas Javnosti

CENE ZLATA RASTU: Uskoro na istorijskom maksimumu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena zlata je blizu istorijskog maksimuma, jer se sve više investitora okreće ka ovom plemenitom metalu koji se smatra sigurnom investicijom koja zadržava svoju vrednost i u kriznim vremenima.

Cena zlata je blizu istorijskog maksimuma, ipak, pored zlata, cene sirove nafte, srebra, paladijuma, platine i gasa su takođe u porastu.

Cena sirove nafte je porasla na nivo od 100 dolara što je najviše u poslednjih osam godina. Proizvodnja nafte u Rusiji će verovatno opasti zbog (potencijalnih) sankcija koje bi direktno mogle biti uvedene i ruskom energetskom sektoru. Kanada, četvrti proizvođač nafte u svetu, najavila je da će uvesti sankcije na uvoz ruske nafte, a raste pritisak i na SAD i druge zemlje da isto učine.

Paladijum je dostigao najvišu cenu u poslednjih šest meseci jer je Rusija najveći svetski proizvođač paladijuma. Izvoz ovog izuzetno dragocenog metala će se verovatno suočiti sa sličnim problemima kao i izvoz energenata. Slično je i sa platinom čija cena takođe ubrzano raste, jer Rusija zauzima drugo mesto po proizvodnji u svetu.

Rat koji se dešava u Evropi bi mogao postati sve intenzivniji, ukoliko se brzo ne ostigne bilo kakav mirovni sporazum ili primirje, a uvođenje novih sankcija Rusiji bi moglo dodatno da pogura cene plemenitih metala na više., navodi N1.

Izvori: Marketwatch, Bloomberg

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR