Glas Javnosti

CENE U SRBIJI I CENE U ITALIJI: Pojedini proizvodi čak tri puta skuplji kod nas

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako prema zvaničnim informacijama inflacija u Srbiji slabi i konačno je jednocifrena, činjenica je da su neki osnovni proizvodi u poslednjih godinu i po dana drastično poskupeli.

Inflaciji nisu odolele ni druge Evropske zemlje, međutim naša zemlja definitivno prednjači u podizanju cena. To je najbolje pokazala Srpkinja Jelena Turiello, influenserka i menadžerka društvenih mreža koja je posetila Italiju i tom prilikom uporedila cene u tamošnjem marketu. Za jednu namirnicu ni ona sama nije mogla da veruje da košta čak tri puta više nego kod Italijana.

Potrošači u Srbiji verovatno bi rekli da je tokom 2023. godine najviše poskupela hrana, i to one osnovne namirnice, koje se koriste svakodnevno.


Slična situacija je i u drugim zemljama, koje, pak, na neki način drže „kontrolu“ nad cenama.

Influenserka i menadžerka društvenih mreža Jelena Turiello uporedila je cene pojedinih proizvoda u jednom italijankom supermarketu sa srpskim cenama i naše cene su dva, pa i do tri puta veće nego u Italiji.

Tako, recimo, poznata italijanska tunjevina Rio Mare koju Srbi obožavaju, kod Italijana košta 4.89 evra, što je negde oko 570 dinara.

Radi se o pakovanju 3+1, što je, složićete se, dobra cena.

U srpskim marketima, pak, cena ovog pakovanja košta čak 1.399 dinara.

Moguće je pronaći tunjevinu i za nekoliko dinara jeftinije, ali svakako je cena u odnosu na market u Italiji prilično velika.

Jelena je, potom, uporedila cene espreso kafe koju, pretpostavljamo, najviše voli da pije.

Tako kafa „Lavazza Rosa“ u pakovanju od 2×250 grama u Italiji košta 5,38 evra odnosno oko 600 dinara, dok u Srbiji pakovanje od 250 grama košta 879 dinara.

Testenina je poznati italijanski proizvod, te ne čudi što je kod njih zaista povoljan, u bilo kom obliku da uzmete.

Ipak, razlika u odnosu na cene u Srbiji su evidentno veće.


„Barila pene“ testenina koje ima u skoro svakom srpskom marketu, u Italiji košta 0,89 evra odnosno skoro 100 dinara, dok u Srbiji nema da se kupi ispod 250. Eventualno kada su dani akcije.

Slična situacija je i sa „Divela“ špagetama koje su u Italiji 0,75 evra, što je manje od 90 dinara, dok su na srpskim policama 249 dinara. Skoro pa tri puta više!

U Italiji su čak i sredstva za ličnu higijenu povoljnija nego kod nas.

Tako je cena dezodoransa „Dav“ 3.99 evra odnosno između 400-450 dinara , dok u Srbiji košta više od 800 dinara, tačnije 879.

Poznato je da je ono pravo ekstradevičansko maslinovo ulje veoma skupo.

Dok se u italijanskom marketu cena ovog ulja kreće između četiri i 15 evra, u zavisnosti od brenda i količine, u našim prodavnicama i marketima morate da iskeširate minimum 2.500 dinara za ulje, dok ono bolje košta i do 4.000 dinara.

Jelena navodi da postoje i stvari koje su u Italiji malo skuplje nego u Srbiji, ali da ne treba zaboraviti da su tamo plate mnogo veće nego kod nas.

„Ovde su pelene prilično skupe. Kada sam htela da poručim onlajn kako bi mi stigle ovde na adresu taman kad sletimo, odustala sam kada sam videla cenu. Jedna pelena je 1.21 evro što je oko 141 dinar. Tako da sam ponela iz Srbije“, kaže ona.

Korisnici na Instagramu su se zahvalili Jeleni na ovim informacijama, a mnogi su se složili da se više isplati otići van Srbije i kupovati.

„Za neke stvari još i mogu da razumem da postoji uvećanje cene zbog transporta, carine i slično, ali ove razlike od 100 odsto… Nažalost, opet je isplativije preći granicu i kupovati u drugim zemljama osnovne životne namirnice. Plus mnogi proizvodi imaju bolji sastav, jer su članice EU, pa veća kontrola raznih emulgatora i sl.“, bio je jedan od komentara.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR