Glas Javnosti

Cene nafte i dalje u skoku: Šta dovodi do povećanja cene?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 83,85 dolara, a Brent nafta 89,50 dolara za barel

Dan ranije, u petak, cene nafte su porasle na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministarke finansija o ekonomskom rastu i inflaciji.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podneva bila viša 60 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 89,61 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 99 centi.

I na američkom tržištu barel je poskupeo 60 centi, na 84,23 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 76 centi, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce je u četvrtak zabrinulo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je ministrarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila da je rast verovatno bio snažniji nego što brojke sugerišu.


Privreda je po prvoj proceni ministarstva trgovine porasla tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nešto slabije nego na kraju prošle godine. Tromesečno poređenje pokazuje upola slabiji rast nego u poslednja tri prošlogodišnja meseca.

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je gotovo dvostruko snažniji rast cena nego u četvrtom tromesečju, kada se izuzmu hrana i energija.
“Ministarstvo bi moglo podići procenu ekonomskog rasta kada dobije više podataka”, rekla je Jelen, a inflacija će se spustiti na normalniji nivo.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR