Glas Javnosti

CENE LETE U NEBO: Ko u regionu plaća najskuplje, a ko najjfetinije gorvio

Ekonomija
Autor: Glas javnosti/N1

Cene osnovnih goriva u Sloveniji koliko do juče bile su najniže u regionu, ali se od 21. juna, kada je došlo do promene cena u četiri države sa prostora bivše SFRJ, najjeftiniji dizel i benzin od 95 oktana toče na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Najveća maloprodajna cena osnovnog benzina na pumpama van auto-puteva u Sloveniji odlukom Vlade povećana je u utorak sa 1,56 na 1,75 evra, dok je cena dizela „skočila“ sa 1,67 na 1,85 evra po litru.

Time je dizel u Sloveniji bukvalno preko noći prešao put od najjeftinijeg do najskupljeg goriva u svim državama bivše Jugoslavije, ne računajući Bosnu i Hercegovinu u kojoj cene nisu ograničene, pa možete proći i skuplje i jeftinije nego u ostalim zemljama.


Na auto-putu skuplje u Hrvatskoj

Od utorka, 21. juna nove cene osnovnih goriva važe i u Hrvatskoj. Na benzinskim pumpama van auto-puteva osnovni dizel košta 1,74 evra, dok je benzin od 95 oktana sada najskuplji u Hrvatskoj – 1,79 evra. Opet, ne računajući susednu BiH.

Vladina uredba kojom su ograničene cene osnovnih goriva na benzinskim pumpama koje nisu na auto-putevima biće na snazi dve nedelje i, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, odnosi se na 94 odsto benzinskih pumpi.

Preostalih šest odsto pumpi nalazi se na auto-putevima i poželjno ih je izbeći u širokom luku jer je na njima litar dizela 1,93 evra, dok benzin košta 1,87 evra. Uredba se ne odnosi na premijum goriva, čija se cena formira slobodno.

Odgovarajući na pitanje novinara očekuje li u turističkoj sezoni veće gužve na pumpama van auto-puteva zbog nižih cena goriva, hrvatski ministar privrede Davor Filipović rekao je da „postoji mogućnost da će se neko zaustaviti i natočiti gorivo“, ali je dodao da je uveren da će to biti „manji deo turista“.

Nestašice goriva na pumpama u Sloveniji

U mnogim mestima u Sloveniji građani u nedelju nisu mogli da natoče gorivo na benzinskim pumpama, a problemi su se javljali kod svih dobavljača.

Neprijatno iznenađeni građani po dolasku na pumpu dobijali su poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje, a snabdevanje gorivom normalizovalo se u ponedeljak.

U BiH cene goriva nisu ograničene

Cene goriva u Bosni i Hercegovini nisu ograničene i razlikuju se doslovno od pumpe do pumpe, pa je tako u Kantonu Sarajevo benzin moguće kupiti za 1,69 evra po litru, a svega nekoliko stotina metara dalje za čak 1,82 evra. Prema pisanju tamošnjih medija, slična situacija je i sa dizelom, čija se cena kreće u rasponu od 1,77 do 1,92 evra. U Tuzlanskom kantonu cene benzina kreću se od 1,69 evra pa naviše, a dizel je oko 1,79 evra.

U Republici Srpskoj su cene znatno povoljnije, pa se tako u Banjaluci litar benzina od 95 oktana može pronaći za 1,65 evra, a dizel goriva za 1,70 evra. Na benzinskim pumpama u Brčko distriktu gorivo je malo skuplje – osnovni benzin košta oko 1,73 evra, dok je dizel moguće kupiti za 1,78 evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP