Glas Javnosti

CENE GARAŽA U BEOGRADU OTIŠLE U NEBO-potreba ili laka zarada?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Garaže su nekretnine na glasu. Njihova cena u Beogradu je dostigla čak 4.000 evra po kvadratu. Poskupela su i parking mesta, za više od 30% u odnosu na prošlu godinu. Razlog je velika tražnja i to u svim većim gradovima. Parkiranje će biti još skuplje dok se ne reši problem parking mesta.

Pojedina mesta za parkiranje u prestonici koštaju kao garsonjera na periferiji Beograda ili recimo potpuno opremljena kuća sa okućnicom u Mačvi ili Sremu. Osim za parkiranje svojih automobila, mnogi garaže i parking mesta kupuju da bi zaradili.
- Rentiranje jednog parking mesta je od 100 do 150 evra na mesečnom nivou - kaže Mileva Kovačević iz beogradske agencije za promet nekretnina Favorit.
Najčešće se prodaju garažna mesta, jer je pravih garaža sve manje. Sve češće se zelene površine pretvaraju u parkinge.

- Gde je bilo jedan do dva automobila sada je sagrađena stambena zgrada koja ima jako puno stanova. Konkretno u ovoj ima sigurno nekih 30 stanova pa puta minimum dva automobila, eto to povećava i samu potražnju - dodaje Kovačevićeva.

Nadležni podsećaju da je zakonska obaveza investitora da obezbedi bar jedno parking mesto za svaki stan koji gradi. Problem je što stanari često imaju više od jednog vozila.

- Svaki novi objekat mora da ima rešena parking mesta na svojoj parceli. Recimo, stambeni objekat od deset stambenih jedinica mora da ima 11 parking mesta najmanje u okviru objekta ili na parceli u gradskoj zoni to mora da bude garaža u prigradskoj zoni, i to može da bude parkiranje i na samoj parceli ukoliko, naravno, ima prostora. E sad problem su objekti stariji koji uglavnom nemaju garaže - napominje glavni urbanista Grada Beograda, Marko Stojčić.

Podaci pokazuju da je prošle godine čak 53 % ukupno prodatih garaža u Srbiji na teritoriji Beograda.
Gledano na nivou opština, najveći broj ih je kupljen na području Savskog venca - Novog Beograda, Zvezdare.

Najjeftinija garaža prodata je u Smederevu za 200 evra, a najskuplje parking mesto plaćeno je u Beogradu na vodi čak 200 puta više - 40.000 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR