Glas Javnosti

Skočila cena zlata: Najviša u poslednjih sedam godina

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Cena zlata porasla je jutros za više od jednog procenta, na najviši nivo u više od sedam godina, jer su sumorni ekonomski podaci iz SAD otkrili razmere štete koju trpi najveća svetska privreda od pandemije Covid-19, ali i zbog novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa.

Rast cene zabeležio je i paladijum usled veće tražnje nego što se očekivalo.

Cena zlata za spot isporuku skočila je jutros na trgovanju u 4:02 časa po srednjoevropskom vremenu za 1,1 odsto- na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od oktobra 2012. kada je dostigla nivo od 1.763,51 dolara po unci.

Istovremeno, cena fjučersa američkog zlata za junske isporuke porasla je za 0,8 procenata- na 1,770,50 dolara po unci.

Tome su doprineli loši statistički podaci za april o padu industrije i potrošnje stanovništva u SAD objavljeni u petak, kao i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mera Vašingtona protiv Huaveja, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagovalo najavom da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija.

 Uticaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trast, najveći svetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne rezerve u petak za 0,8 odsto- na 1.113,78 tona.

Od ostalih plemenitih metala, cena paladijuma je ojačala za 4,2 procenta na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji skočila za više od 9 odsto.

Cena platine je napredovala za 0,8 procenata na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 odsto na 17,17 dolara.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR