Glas Javnosti

Cena zlata dostigla novi rekord

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena zlata je u sredu ponovo dostigla novi rekord što se objašnjava time što zlato važi za "sigurno utočište novca" u nesigurna vremena, sada zbog rastućeg geopolitičkog rizika na Bliskom istoku, ali i zato jer su dolar i jen realtivno slabi.

Oko 19:00 po GMT, cena unce zlata je porasla za 0,74% na 2.296,61 USD, ubrzo pošto je dostigla 2.298,91 USD što je novi istorijski maksimum. Cena zlata je poslednjih dana porasla za više od 7%.
Ceni zlata pogoduje slabost američkog dolara i jačanje geopolitičkih tenzija - rekao je Frenk Votson iz firme Kinesis Money.
Za Šona Ozborna, glavnog stratega za devizno tržište u Scotiabank, primetnse su velike kupovine centralnih banaka, koje povećavaju zlatne rezerve.
Posebno je veliki kupac Centralna banka Rusije koja je povećala udeo zlata u svojim rezervama sa 20% u 2020. na 24,5% sada.
Ovaj porast snage zlata povezan sa "dedolarizacijom" Rusije, motivisan je, između ostalog, međunarodnim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini.
Na geopolitičkom frontu, strah od širenja rata na Bliskom istoku takođe navodi investitore da traže "sigurno utočište" - zlato i sirovine. Strahovanje od širenja sukoba je u ponedeljak izazvao smrtonosni napad koji se pripisuje Izraelu na Konzulat Irana u Damasku, u Siriji, a Iran je zapretio Izraelu.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR