Glas Javnosti

Cena šljiva opet može biti 50 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Otkupna cena šljive mogla bi da poraste zbog slabijeg roda ove godine

Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka, pre svega zbog loših vremenskih uslova pa bi i potražnja mogla da bude veća a time i cene, kaže direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Darko Jevremović.

Jevremović kaže da će ove godine sigurno biti mnogo niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje, pa prognozira da bi cena šljive mogla biti viša od trenutne, koja je od 30 do 35 dinara.


U pojedinim mestima je dobro prošla „čačanska rodna“, negde „čačanska lepotica“, a u nekim „stenlej“, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

- Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima - ukazao je Jevremović.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za „čačansku lepoticu“, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.


- Nakon toga cena je pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti „stenlej“ i „čačanske rodne“ ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno - zaključio je Jevremović.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR