Glas Javnosti

CENA OPALA ZA VIŠE OD 30 %: Cena litijuma u velikom padu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene litijum karbonata pale su na najniži nivo u poslednjih 18 meseci i za 70% u odnosu na rekordno visok nivo u novembru 2022. godine. U brojkama, cena tone je sa 86.170 USD pala na oko 52.000 USD.

Samo prošlog meseca cena je pala za 32,03% a u poređenju sa istim periodom prošle godine za 64,22%. Razlog tome su obilna ponuda i slaba tražnja.
Kineska vlada je ukinula gotovinske subvencije za domaćinstva koja kupuju nova vozila na energiju što je dovelo do usporavanja rasta prodaje elektičnih vozila za 22% u odnosu na isti period prošle godine.

Prekomerna proizvodnja baterija na kraju prošle godine kako bi se iskoristile subvencije Kine podstakla je prodaju kao litijuma tako i automobila uz velike popuste.
- Kako opadajuće cene sirovina prolaze kroz industrijski lanac, proizvođači automobila će verovatno dodatno sniziti cene kako bi stimulisali prodaju, što će zauzvrat dovesti do oporavka potražnje za litijumom - rekao je analitičar jedne kompanije za hartije od vrednosti.
Uprkos padu, cene litijuma u Kini i dalje ostaju na nekoliko puta višem nivou nego ranije. Ipak predviđa se dalji pad cene jer kompanije i dalje rade na smanjenju zaliha. Očekivano je da litijum rekorno niske cene dostigne tokom maja i juna, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR