Glas Javnosti
posta

CENA NAFTE RASTE I NEMA NAMERU DA STANE! Na tržištu dostignut najveći nivo u poslednje tri godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte na svetskim berzama ponovo su danas porasle čime su produženi višenedeljni skokovi na tržištu.

Nafta je na svetskom tržištu poskupela i prošle sedmice, pete zaredom, za oko četiri odsto, pri čemu je na londonskom tržištu cena barela dostigla novi najviši nivo u poslednje tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cena međunarodne referentne marke Brent porasla je za 1,4 odsto na 83,79 dolara po barelu, nakon što je prošle sedmice porasla za oko 4 odsto. Referentna vrednost američke Vest Teksas porasla je za 1,76 odsto na 81,11 dolara po barelu, što je najviša cena od kraja 2014. godine. 

Uzrok za ovaj skok je veliki porast ekonomske aktivnosti u državama koje su nakon vakcinacije počele da ukidaju restrikcije. U isto vreme, zalihe velikih proizvođača su ograničene, što je povećalo cene. Takođe, globalni ekonomski oporavak izazvao je enormno povećanje cena uglja i gasa.

Cene su ove godine već skočile za više od 50 odsto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput Sjedinjenih Država i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo usporiti oporavak privrede od krize izazvane pandemijom korona virusa.
 
Zbog toga je zatraženo da OPEC značajnije poveća proizvodnju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR