Glas Javnosti

CENA NAFTE PONOVO RASTE: Strahuje se od ovog scenarija, posledice mogu biti katastrofalne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte od jutros beleže rast. Vrednost barela na londonskom tržištu jutros je skočila 2,5 odsto na 111,2 dolara. Od jutros se barelom na američkom tržištu trguje po ceni od 108 dolara uz rast od 3,4 odsto.

U prethodnoj nedelji cene naftnih derivata bile su u padu i išle su do nivoa i i spod 100 dolara, sve do četvrtka kada je zabeležen porast vrednosti od 6 odsto.

Ovakvom kretanju cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Verščuk je izjavila rano jutros da nema šanse da se snage te zemlje predaju u opkoljenom istočom lučkom gradu Mariupolju.

Budući da sukob ne popušta, u fokus kupaca se vratila dilema da li će biti tržište biti u stanju da nadoknadi manjak ponude ruskih barela ukoliko Brisel uvede naftne sankcije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR