Glas Javnosti

CENA NAFTE NA TRŽIŠTU RASTE: Da li će dizel i benzin ponovo poskupeti u Srbiji?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kolebanja na tržištu nafte se nastavljaju

Dvomesečni pad cena goriva u svetu je završen, a cene goriva u Srbiji su u tom periodu vraćene na staro. Međutim, kolebanja na tržištu nafte sada se nastavljaju.O tome svedoče i nova istraživanja, ali i globalna ekonomska pomeranja u najjačim ekonomijama sveta.

Blag rast cene nafte


Da bi se nafta ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu nova je prognoza u analizi Goldman Saksa. Jutros je cena barela na evropskom tržištu 86 dolara, pre nekoliko dana bila je 84, a pre samo nedelju dana 80 dolara.

Argument za dalje poskupljenje nalaze u oceni da su ruske sankcije povezane s ukrajinskom invazijom i u daljem uticaju na ograničenje izvoza sirove nafte. Istovremeno, kineska ekonomija počela se ponovo otvarati, radnici su počeli da se vraćaju na posao.


Drumski i metro saobraćaj u kineskim gradovima ponovo je iznad nivoa pre pandemije 2019. godine, navodi se u izveštaju Nomura, pozivajući se na podatke iz sredine februara. Promet u teretnom saobraćaju je i dalje manji u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u izveštaju.

S druge strane, stižu i dobre vesti iz Amerike - ocena je da recesija ipak ne bi trebalo da se dogodi. Inflacija istovremeno posustaje i po evropskim zemljama. Stopa inflacije u Velikoj Britaniji pala je treći mesec zaredom u januaru i dostigla 10,1 odsto.

Sve to moglo bi da dovede do veće tražnje, pa i cene, a ocena Goldman Saksa i ide u pravcu da nivoi proizvodnje neće moći pratiti potražnju u toku 2023.

Rast cena nafte znači i rast naftnih derivata u Srbiji


I sve to može da bude i signal za Srbiju, a što smo videli i tokom prethodna dva meseca kada nam je cena dizela pala sa 220 dinara po litru na 195, a za dvadesetak dinara pojeftinio je i benzin. Jednostavno - veća cena na berzama u svetu, znači pre ili kasnije i veću cenu i kod nas i obrnuto.

Litar evrodizela u Srbiji do petka do 15 časova na pumpama će maksimalno koštati 197 dinara, a benzina evropremijum BMB 168 dinara za litar. Cena se nije menjala u odnosu na prethodnu nedelju.

Cene nafte, inače, doživele su značajne oscilacije tokom poslednjih strahovitih godina, pale ispod 20 dolara tokom pandemije pre nego što su skočile na gotovo 130 dolara, kada je Rusija napala Ukrajinu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR