Glas Javnosti

CENA NAFTE KAO NA KLACKALICI: Korona unela konfuziju na tržište

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

 Nafta je pala danas ispod 43 dolara za barel jer je novi talas zaraza korona virusom podgrejao stahovanja da bi oporavak tražnje za gorivom mogao da stane, mada su cene “crnog zlata” i dalje na putu da zabeleže nedeljni dobitak usled manje ponude i sve više signala oporavka ekonomija.

Severnomorska sirova nafta “brent” oslabila je za 51 cent ili 1,2 posto, na 42,63 dolara za barel na trgovanju u 9,23 časova po sednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 56 centi ili 1,4 procenta, na 40,09 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Oba referentna tipa nafte su u četvrtak ojačala za više od 2,0 odsto, podstaknuta snažnim podacima o otvorenim radnim mestima u SAD u junu, kao i padom američkih zaliha nafte.

Brent je stoga i dalje na putu da registruje rast na nedeljnom nivou od preko 5,0 procenata.

Podršku cenama “crnog zlata” je ove nedelje pružila i vest o tome da je američka pionirska kompanija za proizvodnji nafte iz škriljaca, Česapik Enerdži, podnela zahtev za bankrot, što je podstaklo tržišna očekivanja da će ponuda dodatno opasti.

Tržišni akteri međutim imaju u vidu i podatak da su Sjedinjene Države juče prijavile više od 55.000 novih slučajeva korone, što je novi dnevni globalni rekord, a taj skok je potpirio zabrinutost da bi otvaranje radnih mesta u zemlji moglo ponovo da ustukne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR