Glas Javnosti

CENE VRTOGLAVO SKAČU: Neke vrste mesa skoro DUPLO SKUPLJE!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ko god je poslednjih dana bio u prodavnici zna da je na rafovima u Srbiji primećeno znatno poskupljenje svih vrsta mesa.

Cena mesa bukvalno leti u nebo. Trgovci gotovo svakodnevno menjaju cenovnike, a sve je počelo da ide u lošem pravcu kao u vreme kad smo živeli sa velikom inflacijom.

Svinjetina skače svaki dan, više nije jeftina ni piletina

Od juna ove godine najviše su poskupeli piletina i svinjetina, od 50 do 150 dinara. U avgustu cene mesa dostižu vrhunac i trenutno se situacija stabilizovala. Potrošače je posebno iznenadilo veliko poskupljenje pilećeg mesa. U junu je u maloprodaji kilogram celog pileta koštalo od 150 do 170 dinara, a sada je u megamarketima, uglavnom od 200 do 300 dinara, a u pojedinim mesarama ide i do 350. Kilogram pilećeg filea dostiže cifru od, čak, 740 dinara.

 

Uobičajeno je da kupci više pazare ovo meso kada ostale vrste poskupe, ali ovoga puta to nije slučaj zbog visokih cena. U maloprodaji, kilogram svinjskog buta trenutno košta uglavnom od 450 do 570 dinara, a u pojedinim mesarama ide i do 690. Cena junetine je malo korigovana i sada se kreće od 780 do 900 dinara za kilogram.

Kako poznavaoci prilika kažu ne očekuje se pojeftinjenje mesa u narednom periodu, a poskupljenje hrane za životinje zbog suše i manji broj tovljenika upućuju da bi realno bilo da cene nastave da rastu.

Proizvođači pak ističu da je precizniju procenu od ove teško dati, zbog neizvesnih kretanja na tržištu. U trgovinskim lancima naglašavaju da cene neće padati.

Ipak, i pored ovog, proizvođači i dalje teško nalaze svoju računicu. Oni objašnjavaju da na to utiče veliki uvoz mesnih prerađevina i da u trgovinskim lancima imaju nelojalnu konkurenciju, jer oni dampinguju cene.

 

- Proizvođači su dugo beležili gubitak, bila je niska cena i odustali su od tova, zato se sada pojavio nedostatak, što je uslovilo i skok cene piletine - objašnjava Zoran Matijević, proizvođač, a prenose Novosti.

- Na poskupljenje mesa najviše su uticali povećana potražnja s obzirom na turističku sezonu, mali broj tovljenika koji je ušao u ciklus zbog loših uslova na početku godine i poskupljenje hrane za životinje - objašnjava Nenad Budimović iz PKS i dodaje:

- Kada se uđe u tov svinja, koji traje 130 dana, postoje ozbiljne oscilacije, na početku je jedna cena, a na kraju druga, što može prouzrokovati gubitke. Farmeri odustaju od proizvodnje, nemamo dovoljno tovljenika i sirovine, a treba da ne zavisimo od uvoza.

Živa vaga svinjetine stabilizovala se na 160 dinara bez PDV. Potražnja za ovim mesom je kao i lane u ovom periodu, ali se nije vratila na nivo iz 2019. godine.

- Razlog je što proizvođači odustaju od tova i ne kupuju prasad, jer se boje velikih troškova, zbog skoka cena hrane za životinje - objašnjava Matijević. - Jesenje kulture beleže rast zbog suše. Kukuruz je, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji za, čak, 80 odsto. Kada se realno sagleda stanje na tržištu i suša, trebalo bi očekivati dalje poskupljenje.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR