Glas Javnosti

CENA GASA ZA DOMAĆINSTVA NEĆE SE MENJATI DO KRAJA GODINE

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Cena gasa za domaćinstva do kraja godine neće se menjati, dok će se za privredu obračunavati na osnovu tzv. „naftne formule“. izjavio je generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović na predstavljanju finansijskih rezultate te kompanije.

On je demantovao tvrdnje da je „Srbijagas“ gubitaš i dodao da je u periodu od 2015-2019. godine ta kompanija ostvarila ukupnu dobit od oko 280 miliona evra. Samo u prošloj godini, ostvarena je dobit od 4,7 milijardi dinara (40,5 miliona evra), dok je „Transportgas“ (preduzeće za transport gasa koje je osnovano u oktobru prošle godine) ostvarilo je dobit od 730 miliona dinara (6,2 miliona evra), istakao je Bajatović.

On je dodao da je trend uspešnog poslovanja nastavljen i u 2020. godini, jer je u prvom kvartalu ostvarena neto dobit u iznosu od 1,9 milijardi dinara (16 miliona evra).

Bajatović je posebno naglasio da „Srbijagas“ od 2013. godine nije menjao cenu gasa za stanovništvu, i da je po tom osnovu ostvario gubitak od oko 8 milijardi dinara, što je, kako je naglasio, bila cena državne socijalne politike u segmentu cene gasa.

I pored toga, kako je istakao generalni direktor „Srbijagasa“, taq kompanije u poslednje tri godine ostvaruje pozitivan neto dobitak u iznosu većem od 5 milijardi dinara.

Bajatović je naglasio da je potrošnja gasa u srbiji u poslednje tri godine stabilna i iznosi oko 2,1 milijarde kubika gasa, što je otprilike na nivou od pre krize 2008. godine. On je dodao da cena gasa ne utiče primarno na visinu potrošnje tog energenta u Srbiji.

On je potsetio i da su „Srbijagasu“ u trenutku kada je on dugovao 1,7 milijardi evra, javna preduzeća i građani dugovali 2,4 milijarde evra. Bajatović je dodao da je od ukupnog iznosa dugova od 1,2 milijarde evra, država otplatila oko 970 miliona evra, dok je sam „Srbijagas“ otplatio oko 240 miliona evra. On kaže i da je „Srbijagas“ konvertovao 680 miliona evra svojih potraživanja u kapital kompanija koje su bile dužnici, kako bi one mogle da nastave sa radom.

„Srbijagas“ je u periodu 2009-2020. Inestirao 870 miliona evra svojih sredstava u izgradnju gasne infrastrukture, rekao je Bajatović i najavio akciju smanjenja troškova priključenja domaćinstava na gasnu mrežu.

On je naglasio da će umesto sadašnje cene od oko 950 evra, građani ubuduće plaćati priključenje na mrežu oko 780 evra, sa plaćanjem na 36 mesečnih rata. „Srbijagas“ će preko svojih partnerskih kompanija, obezbediti i popuste za izradu korisničke instalacije, koja je preduslov za priključenje.

Kako je naglasio Bajatović, preduslov za sprovođenje ove akcije je izmena Pravilnika koji reguliše lokalne takse, koje se sada kreću od 400 do 1200 evra. On očekuje da ugovaranje ovih priključaka počne od 1. jula.

Odgovarajući na novinarska pitanja, direktor „Srbijagasa“ je istakao da je uveren da će gasovod „Turski tok“ biti završen kako je planirano, do novembra ove godine, i da će gas poteći početkom naredne godine. On je istakao da nema pritisaka sa zapada da se taj projekat obustavi i da je ekonomski interes prevladao politički.

(Piše: Z.O.P.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR