Glas Javnosti

Cena domaćeg ajvara i do 1.200 dinara za kilogram

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za pravljenje specijaliteta balkanske kuhinje, koji se po tradicionalnom receptu sprema samo od crvene paprike, ulja i soli, potrebno je i do dva dana.

Svi koji su nekada pravili ajvar znaju da to uopšte nije lak posao, a zahteva i odgovarajuće uslove za rad koje mnogi u gradovima nemaju, baš kao ni vremena.

U prodavnicama se mogu naći ajvari raznih kategorija i kvaliteta, a cene se kreću od oko 200 dinara za teglu od 350 grama, pa sve do 850 dinara za malo više od pola kilograma (550-560 grama). 

Mnogi će reći da, koliko god dobar bio, industrijski ajvar ne može ni da „primiriše“ onom domaćem koji se pravi isključivo ručno, a cena takvog gotovog proizvoda ide od 800 do 1.000 dinara za jednu teglu.

„Ako krene da se pravi krajem avgusta, kada počinje sezona paprika, tada su povoljnije cene povrća, pa samim tim i ajvara. Vremenom raste cena paprika, pa poskupljuje i ajvar. Čula sam da u Beogradu dostiže cenu i do 1.200 dinara. Ipak, ove sezone je bio uglavnom između 900 i 1.000 dinara“, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Jovana Mitrović Ranđelović iz radionice “Testenina od davnina” iz Niša.

Poljoprivredno gazdinstvo Jovanović iz Gornje Trnice (Opština Trgovište) domaći ajvar prodaje po ceni od 900 dinara za teglu od 720 mililitara (ml).

„U cenu ulazi cena paprike, drugi repromaterijali (drva su skupa ove godine), utrošeno vreme za pečenje, ljuštenje i prženje ajvara. Drugi troškovi su sitniji, poput soli i ulja. Najveća osnovica su paprika i rad, pošto je neophodno uložiti veliki rad i trud da bi se napravila tegla ajvara, tu nema mehanizacije niti automatizacije“, naglasio je Slađan Jovanović.

U opštini Trgovište, kako kaže, ranije su svi pravili ajvar, ali se to malo promenilo kod mlađih generacija.

„Uglavnom prodajemo ajvar ljudima u Vojvodini, u Beogradu malo manje. Prodajemo i borovnice, marmeladu od šipuraka, ali su naši kupci većinski iz Vojvodine (između 60 i 70 odsto). Dakle, iako i oni imaju mnogo paprika, kupuju odavde ajvar i ostale proizvode“, ističe naš sagovornik iz PG Jovanović.

Jovana Mitrović Ranđelović takođe ističe da cena glavne sirovine određuje cenu proizvoda, a da se na to dodaju i troškovi same pripreme.

„Ukoliko se priprema na šporetu, treba uračunati i cenu drva koja se koriste. Tu se neki procenat uzme i za uslugu, odnosno „za ruke“. Ambalaža i sirovina najviše diktiraju cenu. Ove godine je, recimo, ambalaža bila dosta skupa, što do sada nikada nije bio slučaj, ali je zbog cele situacije poskupelo i staklo„, podsetila je naša sagovornica.

Za pravljenje ajvara se najčešće koriste vrste paprika Šilja i Kurtovska kapija. Šilja se tokom prošle nedelje mogla naći na pijacama širom naše zemlje za 150 do 300 dinara za kilogram.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR