Glas Javnosti

Celuloza duplo skuplja nego prošle godine, proizvođači papira i kartona u problemu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ekonomska kriza i rat u Ukrajini uticali su na skok cena celuloze od skoro 100 odsto. Proizvođači papira i kartona u Srbiji se, osim na celulozu, žale i na cene drugih inputa.

Svi proizvodi koji su proizvedeni od otpadnog papira i kartona poskupeli su na tržištu zbog značajnog poskupljenja gotovo svih inputa, a prvenstveno zbog rasta cena starog papira. Smatra se da je razlog ovako značajnog skoka cena, koje prethodnih meseci beleže istorijske maksimume u evropskim okvirima, kriza koju je izazvao rat u Ukrajini”, objašnjavaju za Biznis.rs iz kompanije Cartier.Ra koja se bavi proizvodnjom artikala od papira i kartona.


Na poslovanje proizvođača papira i kartona u Srbiji, kojih je prema podacima bonitetne kuće CompanyWall u prošloj godini bilo 61, značajno je uticala i pandemija korona virusa.


Ukupna dobit celog sektora u 2021. godini iznosila je više od 3,5 milijardi dinara (3.529.189.000) i porasla je za skoro 500 miliona dinara u odnosu na 2020. kada je bila 3.046.621.000 dinara.

Vodeća kompanija po neto dobiti u ovoj delatnosti je Umka d.o.o. iz Umke, koja je u 2021. godini ostvarila poslovni rezultat od skoro 1,3 milijarde dinara (1.287.725.000). Fabrika kartona koja postoji od 1996. godine proizvodi hromo-karton u ukupnom kapacitetu od 160.000 tona godišnje.

“Karton ima široku primenu u izradi kartonske ambalaže za potrebe prehrambene i konditorske industrije, farmaceutske, hemijske, duvanske, tekstilne, automobilske i industrije rezervnih delova za mašinsku industriju. Pored Srbije i ostalih zemalja iz regiona fabrika već dugi niz godina uspešno prodaje svoje proizvode kupcima iz još 28 evropskih zemalja. Kao najznačajnija izvozna tržišta ističu se Rusija, Poljska, Česka, Rumunija, Grčka, Mađarska, Italija i Nemačka. Dalji planovi za uvećanje kapaciteta će omogućiti veće prisustvo na tržištima na kojima fabrika već prodaje svoje proizvode, kao i plasman na nova tržišta”, navode iz Umke.

Ovo je preduzeće srednje veličine koje ima više od 400 zaposlenih i na koje kriza nije značajno uticala, s obzirom na to da se ukupna dobit nije znatno menjala u poslednje tri godine.

Tako je u 2019. Umka ostvarila dobit od 1.103.272.000 dinara, dok je u 2020. rezultat poslovanja iznosio 1.556.258.000 dinara, a 2021. godine 1.287.725.000 dinara.

Na drugom mestu dobitaša u sektoru proizvodnje papira i kartona u Srbiji nalazi se kompanija Drenik ND iz Beograda.

Direktor kompanije Drenik ND Nebojša Perić u razgovoru za Biznis.rs kaže da su proizvođači papira i kartona pod velikim pritiskom zbog rasta cena sirovina.


“Drenik ND, koji zapošljava više od 700 ljudi i član je grupe jednog od najvećih proizvođača papirnih proizvoda u jugoistočnoj Evropi, suočava se sa pritiskom rasta cena sirovina. Cena celuloze, kao najznačajnije sirovine u proizvodnji, beleži rast u odnosu na prethodnu godinu preko 80 odsto, ne uključujući rast transportnih troškova koji u totalu utiču na rast cene blizu 100 odsto. Postepen rast cena energenata takođe direktno utiče na samu proizvodnu cenu. Ne treba zanemariti ni rast ostalih cena repromaterijala, poput ambalažne folije koja je dostigla najviše cene do sada. Kompanija pokušava da se izbori sa novonastalom situacijom i da trenutne probleme prevaziđe na najbolji mogući način”, ocenjuje Perić.

Drenik ND nije imao većih oscilacija u poslednje tri godine kada je reč o dobiti. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, rezultati poslovanja firme Drenik ND su od 2019. do 2021. godine prelazili milijardu dinara.

Treće mesto na listi najboljih poslovnih rezultata ima preduzeće Smurfit Kappa d.o.o. iz Beograda koje je najveću dobit ostvarilo u 2021. godini (1.069.768.000 dinara), što je veliki skok u odnosu na 2020. (186.490.000 dinara), kao i 2019. godinu (380.414.000 dinara) kada je dobit bila nekoliko puta manja. Smurfit Kappa d.o.o Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji osnovana 1921. godine.

“Proizvodni program čine ambalažni papiri Schrenz, Fluting i Testliner 3 na bazi 100 odsto reciklirane stare hartije. Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje”, podaci su kompanije Smurfit Kappa.

Vlasnik kompanije Cartie.Ra iz Niša, koja se bavi proizvodnjom papira i kartona, podseća u razgovoru za Biznis.rs da je velike poremećaje na tržištu izazvao rat u Ukrajini, jer je ova zemlja poslednjih 10 godina prva po proizvodnji celuloze na svetu.

“Početkom godine svaka isporuka je išla po ceni višoj za 20-30 odsto, što je dovelo do toga da je na kraju cena bila viša čak 100 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Sada se stanje na svetskom tržištu stabilizovalo, što utiče i na Srbiju. Mislim da će cena celuloze, a samim tim papira i kartona, biti stabilna u narednom periodu”, zaključuje vlasnik kompanije Cartie.Ra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR