Glas Javnosti

ČEKA LI VOZAČE NOVO POSKUPLJENJE? Cena nafte najviša u poslednjih sedam godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena sirove nafte tipa "brent" prvi put od oktobra 2014. godine premašila je 87 dolara po barelu.

 Naftaši kažu da je to upozorenje i za Srbiju.

"Bez obzira na maksimume koje cena nafte dostiže na svetskom tržištu još uvek je rano govoriti o uspostavljanju trenda koji bi imao uticaj na naše tržište i cene goriva na benzinskim pumpama", navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Iz jedne naftne kompanije kažu da je to tačno ali ako se nastavi ovako drastičan skok cena na svetskom tržištu i oni će morati da koriguju maloprodajne cene.

"Sve zavisi kako će se na svetskoj berzi regulisati odnos ponude i potražnje i reakcije kompanija na strah izazvan omikronom. Čini se da je njegov uticaj prenaglašen i nadamo se da će se narednih dana sve smiriti. Ako tako bude, onda ovo iskakanje iz okvira brenta, koji se kod nas koristi za preradu, neće uticati na maloprodajne cene. Međutim, ako nastavi da raste onda će biti pomeranja i na srpskim benzinskim pumpama jer se svetski trend neminovno prenosi i na naše tržište", kažu za Blic u jednoj naftnoj kompaniji. 

Ipak, pored svetskih trendova koji utiču na cenu goriva, postoje i oni srpski koji se vezuju za akcize, a koji bi mogli da dovedu do poskupljenja. Tako bar nalaže Zakon o akcizama prema kome bi u toku ove godine trebalo da usledi usklađivanje nominalnih iznosa akciza sa indeksom portrošačkih cena u 2021. godini. Po pravilu to se uglavnom dešava u februaru, ali može i kasnije, a koliko će to povećanje iznositi, zavisi od zvaničnih statističkih podataka, koji se budu objavili.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR