Glas Javnosti

ČEKA LI NAS NOVA "VELIKA DEPRESIJA"? Sve berze danas u padu!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Akcije na azijskim tržištima kapitala, ali i u drugim delovima sevta, posrnule su danas, spustivši se na jednonedeljni minimum, dok je na valutnim berzama japanski jen, tradicionalno siguno utočište investitora, skočio prema dolaru usled pojačanog straha od širenja delta varijante kovida i rastuće inflacije.

U Evropi, terminski indeks Eurostoks 50 pao je za 0,7 posto, nemački indeks fjučersa DAKS je oslabio za 0,6, a londonski FTSE fjučersi su potonuli za 0,8 procenata, izveštava Rojters.

U Aziji se indeks tokijske berze Nikei stropoštao za 1,3 odsto, australijski S&P/ASX 200 je izgubio 0,7 posto vrednosti, južnokorejski KOSPI je pao za skoro 1,0 procenat, a hongkoški Hang Seng za 1,59 odsto. Kineske akcije su beležile mešovito kretanje, pri čemu je indeks najlikvidnijih akcija zaključen u malom plusu nakon gubitaka registrovanih tokom dana. Najširi indeks azijsko-pacifičkih deonica MSCI, bez japanskih, opao je za 1,3 posto, najviše na dnevnom nivou od 8. jula, i iznosi 677,45 poena, na najniži nivo od 12. jula.

Globalni ekonomski rast počinje da pokazuje znake zamora, jer se mnoge zemlje, posebno u Aziji, bore sa obuzdavanjem vrlo zarazne delta varijante korona virusa, a neke su primorane i na uvođenje izvesnih oblika zatvaranja. Bauk rastuće inflacije, kojeg se tržište već dugo pribojava, takođe muči investitore.

Ekonomisti iz Benk ov Amerika smanjili su prognozu ekonomskog rasta SAD-a na 6,5 odsto za ovu godinu sa raje predviđenih 7,0 procenata, ali su zadržali projekciju za iduću godinu na 5,5 posto. Aktivnosat na valutnim berzama je danas prigušena. Dolar je blago ojačao prema korspi rivalskih valuta na 92,734 poena.

U odnosu na japanski jen, dolar je pao za 0,1 procenat na 109,93 jena, približivši se nedavnom jednomesečnom minimumu od 109,52 jena za dolar. Evro je uglavnom mirovao na nivou od 1,1801 američkih dolara. Što tiče cene zlata, ona je neznatno oslabila i iznosi 1.809,1 dolara za uncu.

(Glas javnosti/RTV)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR