Glas Javnosti

CARINA SRBIJE ČEKA DIGITALIZACIJU: Veći prihodi ove godine a automatizacija kroz dve godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Carina je prošle godine u državni budžet uplatila rekordnih 749 milijardi dinara. I ove godine je sličan tempo - od početka godine prihod je uvećan za 34%. Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko kaže za RTS da je doprinos Uprave carina u ukupnom budžetu prošle godine bio više od 51%, što govori o značaju efikasnog i kvalitetnog rada.

Branko Radujko ističe da će državni budžet biti osetno veći što Uprava carina bolje radi.
Kaže da su rekordne rezultate postigli tako što su posle serije negativnih informacija i zatečenih problema formirali tim kvalitetnih ljudi koji danas vode Upravu carina.

- Definisali smo vrednosne principe, a zatim i prioritete u radu i i jedno i drugo predstavili zaposlenima. Insistirali smo na punoj primeni zakona i svih drugih propisa na svakom mestu gde se obavljaju carinski poslovi. Kontrolisali smo zakonitost u radu - navodi Radujko.
Ističe da su rezultati ove godine još bolji i kaže da očekuje da bude ostvareno više od 1,5 mlrd EUR prihoda više nego u prošloj godini, piše Ekapija.

"Digitalizacija će doneti veću nepristrasnost"
Radujko kaže da je borba protiv krijumčarenja jedan od tri prioriteta i da je ovaj deo Evrope tradicionalno opterećen krijumčarskim rutama.
Ističe da će digitalizacija, kada svi projekti budu realizovani, u značajnoj meri doneti veću nepristrasnost.
- Softveri i rešenja koja uvodimo ne umeju da zažmure na jedno oko. Smanjiće se rizik od ljudskog faktora i namerne ili nenamerne greške - objašnjava Radujko.

Kaže da su neki projekti već završeni, a neki u toku, kao i da se neki sprovode uz podršku Evropske unije, a neki iz budžeta Srbije.

- Ako govorimo o tome da kompletan proces bude završen, govorimo o periodu od naredne dve godine. Tada ćemo imati u potpunosti automatizovan postupak izvoza, uvoza, tranzita i svih drugih poslova koji se obavljaju na carini bez papira i bespotrebnog stvaranja gužvi - ističe Radujko.
Naglašava da će to privredi doneti brže, efikasnije i potpuno pravno izvesne procedure, a građanima efikasnu državnu administraciju i više novca u budžetu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR