Glas Javnosti

ČAK 80 ODSTO FIRMI NIJE OTPUŠTALO RADNIKE TOKOM KORONA KRIZE

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Novo istraživanje portala Infostud sprovedeno na oko 2.300 ispitanika I 450 kompanija, pokazalo je kojom brzinom srpska ekonomija izlazi iz vanrednom stanja I sa kakvim posledicama.

Oko 20 odsto zaposlenih u istraživanu je istaklo da je u njihovoj kompaniji tokom trajanja vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja. Dobra strana je da 80 odsto kompanija ipak nije otpuštalo zaposlene.

Sa druge strane, zabrinjava podatak da polovina zaposlenih strepi za gubitak svog radnog mesta u narednih 6 meseci. Takođe pozitivan podatak je da u skoro 70 odsto  kompanija plate zaposlenima nisu smanjivane. Načelno svi zaposleni ispitanici ocenjuju reakciju poslodavaca u krizi prosečnom ocenom 3.

Čak 45 odsto ispitanika kaže da je imalo mogućnost da radi od kuće, 18 odsto  je radilo kombinovano, dok je 37 odsto radilo iz firme ili sa terena.

Interesantno je da se čak 54 odsto ispitanika izjasnilo da bi i nakon završetka epidemije volelo da radi makar kombinovano – deo od kuće , deo iz kancelarije, dok se 30 odsto ispitanika ipak opredelilo samo za rad iz kancelarije.

Ispitanici koji su imali mogućnost da rade od kuće izjasnili su se u najvećoj meri da nisu osetili razliku u svojoj produktivnosti u čak 43 odsto odgovora, 25 odsto je reklo da je bilo produktivnije nego iz kancelarije, dok je 31 odsto reklo da je produktivnost bila manja.

Iako je u prethodnom istraživanju strah od zaraze njih samih ili nekog njima bliskog bio dominantan odgovor, ovog puta kao najveći izazov ispitanici navode strah od produbljivanja ekonomske krize i borbu za egzistetnciju.

Što se privrede tiče broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjio se sa 56 odsto (prva nedelja aprila) na 2u odsto u poslednjem merenju. Sa druge strane samo 8 odsto kompanija je izrazilo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje. Kao najveći izazov sa kojim su se susreli čak 40 odsto kompanija ističe otežano planiranje aktivnosti usled dosta nepoznanica, a na drugom mestu sa 28 odsto  finansijska održivost.

Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega 5 odsto vidi mogućnost da bude iznad očekivanja. Da će rizik od krize dugoročno da utiče na održivost njihovog biznisa smatra 20 odsto kompanija, 45 odsto smatra da će održivost biti kratkoročna.

Što se tiče pozitivnih strana poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja 40 odsto kompanija istaklo je da rad od kuće može biti izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23 odsto je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa. Među negativnih posledicama istakle su se stopiranje planiranih ulaganja (edukacije, novi projekti, razvoj) i finansijske posledice po kompaniju. Više od polovine privrednih subjekata rezalo je svoje troškove, među kojima su prvi stradali oni vezani za marketing. Dobra vest je da u skoro 70 odsto kompanija plate zaposlenima još uvek nisu dirane.

Čak 60 odsto kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti.

Nešto više od 30 odsto kompanija planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok skoro 40 odsto ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije.

Iako je 27 osdto ispitanih privrednih subjekata zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije, skoro 40 osdto njih je stopiralo zapošljavanje do daljnjeg, a 35 odsto će nastaviti sa zapošljavnajem u narednom periodu. Dobra strana je da preko 80 odsto kompanija nije otpuštala svoje zaposlene tokom prethodnog perioda, a od mera Vlade Srbije kao najznačajnije ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje, dok sveobuhvatne mere prema privredi ocenjuju prosečnom ocenom 3.

(Piše: Z.O.P.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR