Glas Javnosti

Bugarska odustaje od taksi na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U pitanju su takse koje su na snazi od polovine oktobra

Vlada Bugarske odustaje od naplate taksi na tranzit ruskog gasa kroz zemlju prema Srbiji i Mađarskoj, potvrdilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Ove takse, uvedene sredinom oktobra, naišle su na osudu Srbije i Mađarske koje su izrazile zabrinutost zbog mogućih dodatnih troškova koje bi potrošači mogli preuzeti.

 

Srbija i Mađarska su zvanično uputile zahtev Evropskoj komisiji u vezi sa taksama koje je Bugarska uvela. Mađarska, kao članica EU, smatra da su ove takse suprotne evropskim pravilima, kako je izjavila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona je naglasila da postoje prethodni primeri gde su slične odluke bile obustavljene.


"Srbija je zvanično kontaktirala Energetsku zajednicu, u kojoj aktivno učestvuje i Evropska komisija. Naš cilj je osigurati da nema kršenja evropskih regulativa. Kroz dijalog s bugarskom stranom, trudićemo se prevazići ovaj izazov koji bi mogao prouzrokovati negativne finansijske posledice za Srbiju i Mađarsku," izjavila je ranije ministarka Đedović Handanović.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR