Glas Javnosti

Bugarska i Srbija dogovorile formiranje radne grupe za zajedničke projekte u transportu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i potpredsednik Vlade Bugarske i ministar transporta, infrastrukture i komunikacije Hristo Aleksijev dogovorili su u petak u Pirotu formiranje zajedničke Radne grupe koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta.

- Dogovor je da sednica te Radne grupe bude već u februaru u Sofiji, a ja ću tom prilikom na poziv ministra Aleksijeva posetiti Bugarsku, što će biti prilika za nastavak razgovora o saradnji. Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, konkretno na potezu Vidin – Negotin i Vidin – Zaječar. Verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim projektom o još jednoj železničkoj vezi dve zemlje“, rekao je Vesić, saopštilo je ministarstvo.


On je kazao je da je bilo reči i o intermodalnim terminalima sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta koji se odvija preko dve zemlje, iz Azije, preko Turske, zatim Bugarske i Srbije, prenosi Beta.

- Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja“, ukazao je Vesić.

Vesić i Aleksijev su razgovarali i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima Pirota, ali i drugih gradova u tom delu Srbije i Bugarske, da tokom leta ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina, već da mogu lakše da funkcionišu i posećuju jedni druge.

Takođe, Vesić je obavestio Aleksijeva da će rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad početi već u maju, kao i da će se raditi brza pruga Beograd – Niš koja će omogućiti da se od Niša do Budimpešte stigne vozovima koji idu brzinom od 200 kilometara na sat.

- Bugarska je zemlja članica Evropske unije, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda“, rekao je on.

Vesić je naveo i da je povod za sastanak u Pirotu bila njegova želja da zahvali bugarskom kolegi za pomoć pruženu prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš – Dimitrovgrad, kod Pirota, prilikom iskliznuća cisterne sa amonijakom.

Ministar Aleksijev je zahvalio Vesiću na pozivu i inicijativi za održavanje današnjeg sastanka, te mogućnosti da razmotre sve aktuelne teme, ukazujući na visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva dve zemlje.


- Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj, prilikom problema na Dunavu, tako je sada Bugarska izašla u susret Srbiji i pružila joj svoju pomoć. Ovaj incident nam je pokazao koliko je važna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje“, rekao je Aleksijev.

- Bugarska mnogo investira u izgradnju auto-puteva i železničkih pruga iz pravca Sofije prema Srbiji i zato pozdravljam inicijativu o obnovi pruge Niš – Dimitrovgrad. Razgovarali smo o nekoliko projekata od uzajamnog značaja i zajedno ćemo se zalagati pred EU za dobijanje finansijskih sredstava. Jedan od njih je i novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije, što je bio predlog ministra Vesića i drago mi je da razmišljamo u istom pravcu“, rekao je Aleksijev.

Sastanku sa delegacijom Bugarske prisustvovali su pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i inetrmodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor Infrastrukutra železnica Srbija Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević prenosi biznis.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR