Glas Javnosti

Brza pruga Novi Sad - Vrbas podržava brzinu od 202 kilometara na sat

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vesić je istakao da je Srbija danas jedna od retkih zemalja Evrope u kojoj zajedno mogu da rade kineske, nemačke i holandske kompanije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je danas da je već prvog dana testiranja deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice postignuta brzina od 202 kilometara na sat čime je, kako je rekao, potvrđen kvalitet izgradnje brze pruge.

Vesić je na svom Instagramu naveo da je nemačka kompanija Dojče ban (DBST) koja testira brzu prugu od Novog Sada do Subotice, koju Srbija gradi sa svojim kineskim partnerima, testirala u sredu deonicu te brze pruge.
Naveo je da su srpske brze pruge spoj kineske tehnologije i evropskih standarda i istakao da su sve naše brze pruge izgrađene u potpunosti po evropskim standardima u skladu sa direktivama EU i srpskim zakonom o interoperabilnosti železničkog saobraćaja.

- Brzu prugu koju sada gradimo od Novog Sada sertifikuje za standarde EU jedna od najvećih evropskih kompanija iz Holandije, a tehničku kontrolu i prijem radi ugledna nemačka kompanija Dojče ban - rekao je Vesić.


Istakao je da je Srbija danas jedna od retkih zemalja Evrope u kojoj zajedno mogu da rade zajedno kineske, nemačke i holandske kompanije zahvaljujući politici koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesić je najavio da će početkom decembra ove godine početi saobraćaj na brzoj pruzi do Subotice.

- Srbija će imati 183 kilometara brzih pruga. Od Beograda do Subotica stizaće se brzim vozom za 80 minuta, do Bačke Topola za 64 minuta, a do Vrbasa za 53 minuta, naveo je Vesić.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR