Glas Javnosti

Brnabić: Privredni rast ove godine 2,5 odsto, inflacija na kraju godine osam odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je kako veruje da će ove godine biti ostvaren projektovani privredni rast od 2,5 odsto, dok bi inflacija na kraju godine mogla da bude osam odsto.

„Jesmo pojektovali još veći rast za narednu godinu, ali pesimista sam po pitanju onoga šta nas čeka u 2024. jer situacija u svetu postaje sve teže i kompleksnija. Kada pogledate BDP evropskih zemallja videćete da je da je u drugom kvartalu ove godine 10 evropskih ekonomija doživelo pad, od toga pet evropskih ekonomija ima pad i u prvom i u drugom kvartalu i to je velika otežavajuća okolnost za nas“, kazala je ona novinarima nakon početka izgradnja regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba.

Zato, kako je navela, na svakom sastanku Saveta za BDP, poručuje da Srbija mora da se osloni na one privredne oblasti na koje direktno može da utiče.


„To je pre svega građevinarstvo“, istakla je Brnabić i podsetila na istorijski budžet za kapitalnu infrastrukturu, navodeći da radovi moraju da se nastave.

Dodala je da je i turizam privredna grana gde Srbija može direktno da utiče na uspeh u toj oblasti, pre svega boljom promocijom i boljom kampanjom za dolazak stranih turista, kao i na veće posete domaćih turista.

Dodala je i da je zadoviljna što inflacija pada brže od očekivanog.

„Nastavićemo da radimo, zajedno sa Narodnom bankom Srbije, na merama koje će dodatno da snize inflaciju. Očekujemo da inflacija dođe na osam procenata do kraja ove godine“, rekla je Brnabić


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR