Glas Javnosti
posta

Brisel će istražiti da li je sve bilo u redu oko spajanja Fijata i Pežoa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je danas najavila otvaranje detaljne istrage o spajanju francuskog Pežoa PSA i italijansko-američkog proizvođača automobila Fijat-Krajslera, strahujući od smanjenja konkurencije.

Ove dve grupe, koje će formirati četvrtog najvećeg proizvođača automobila u svetu, imaju „'nažno mesto' na tržištu automobila, objasnila je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager.

-Pažljivo ćemo proceniti da li će predložena transakcija imati negativan uticaj  po pitanju konkurencije na tržištu, dodala je ona.

Komisija, koja treba da do 22. oktobra donese odluku, zabrinuta je da će ovo spajanje smanjiti konkurenciju po pitanju vozila manjim od 3,5 tona u 14 država članica (Belgija, Hrvatska, Češka, Španija, Francuska, Grčka, Madjarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija), kao i u Velikoj Britaniji.

- U velikom broju ovih zemalja PSA i FCA zajedno imaju visoke tržišne udele, kao i najrazličitije marke i modele svih veličina, objasnila je komesarka.

Ove dve grupe su tokom 2019. godine zajedno imale promet od 170 milijardi evra i prodale su više od osam miliona vozila.

Ostaje da se utvrdi finalizacija spajanja krajem ove i početkom 2021. godine i pored pandemije korona virusa koja je izazvala krah tržišta automobila i velike gubitke u prvom tromesečju ove godine.

(Izbor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR