Glas Javnosti

BRANKO DRAGAŠ ZA `GLAS`: Ubi nas svet, Srbiji preti glad i hiperinflacija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslednjih godina cene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu. Rast cena se ne zaustavlja, a postavlja se pitanje kako će cene hrane izgledati u godinama koje dolaze. Posle skoka cene ulja, novi udar na kućni budžet građana je skok cene mesa.

U velikim trgovinskim lancima cene jestivog suncokretnovog ulja se kreću od 164,99 dinara, pa sve do 224,99 dinara. Od početka prošle do kraja jula ove godine zejtin je, prema podacima zvanične Potrošačke korpe, poskupeo za 45 odsto. Posle skoka cene ulja, novi šok na rafovima je cena mesa. Junetina je u poslednja tri meseca poskupela i više od 200 dinara, a ovih dana prodavala se i po 950 dinara za kilogram. Cena junetine u Srbiji za mesec dana poskupela je čak 13 odsto.

Da bismo otkrili šta je uzrok ovog konstantnog skoka cena osnovnih životnih namirnica, kontaktirali smo ekonomistu Branka Dragaša. 

- Na Titaniku koji tone svi su ugroženi, a americki kapitalizam i neoliberalni kapitalizam dosao je do svog bankrota. Štampanje dolara i evra bez pokrića, najveće u istoriji ljudske civilizacije, raste geometrijskom progresijom. Stagflacija je i u Evropi i u Americi, stagflacija znači da nema rasta proizvodnje a raste inflacija, rekao je Dragaš za Glas javnosti. 

Dragaš je istakao da totalitarni politički ekonomski sistem takav više ne može da opstane i dodao da je zvanična inflacija u Americi sa septembrom mesecom 5,4 %, ali da to nije tačno.

-Zvanična inflacija je 15%, preko 15%. Zvanična inflacija na evropskom trzištu je 2,3%, ni to nije tačno, zvanična inflacija je preko 10%, a u Nemackoj 12%, rekao nam je Dragaš. 

 

On je dalje objasnio da je inflacija odraz bolesnog stanja unutar privrednog sistema i da inflacija ne može da se zaustavi i pobedi štampanjem narkotizovanih, falsifikovanih evra i dolara, kao i da slede nestašice.

-To je sada novi pritisak na siromašne građane sveta, jer je neliberalni kapitalizam zasnovan na tome da oni koji su bogati budu još bogatiji a oni koji su siromašni budu još siromašniji. Dobili smo u ovih godinu i po dana pandemije još bogataša koji su uvećali svoje bogatstvo u tih godinu i po dana. Ovo je sistemska kriza koja će se dalje produbiti i odgovor na tu sistemsku krizu je korporativni fašizam u kome danas živimo, rekao je ekonomista Branko Dragaš za Glas javnosti. 

Dragaš je istakao da se Srbija u Titaniku nalazi u podpalublju. 

- Nije spoljni dug Srbije 32,2 milijarde evra, nego je ukupan dug Srbije, znači države, građana i kompanija, to sve opet padne na gradjane, 58,2 milijarde evra. Ali ako dodamo i direktne strane investicije, koje se vode kao strane investicije, ustvari su dugovi i bankarske garancije, to se penje na preko 68 milijardi evra. Srbija je potpuno bankrotirala i samo se održavamo zaduživanjem. Inflacija u Srbiji je prešla 30 %, inflacija u svetu u hrani, mereno septembar 2020. i septembar 2021. je 31%, rekao je on. 

 On dalje dodaje da slom koji sledi u Srbiji zbog kanala nastaviće inflacije i nelikvidnosti, dovešće do toga da će doći do sloma dinara i da je dinar nerealan. 

- Moja procena je da kada dođe do sloma desiće se isto ono što se desilo Rusima kada sam im to govorio 19. avgusta 1998. godine. Kurs će buknuti i otiće na 500 evra. Plate će pasti na 80, 100 evra i onda će se milioni građana izviti na ulicama jer neće moći da prežive taj stampedo inflacije. Da li će biti hiper inflacija, to se iz ove pozicije još ne može tačno reći, ali će biti jako visoka inflacija, što će se odraziti na pad životnog standarda, pad plata, nestašice koje već sad vidimo, prazni rafovi u San Francisku, Bostonu, nestašice u Londonu, i nestašice hrane u Francuskoj. Sve to vodi ka slomu čitavog sistema, rekao nam je Dragaš.

 

On je objasnio da onog trenutka kada banke budu ugrožene, da će se one povlačiti sa ovog tržišta, i onda će geometrijskom progresijom ići taj slom jer je, kako je Dragaš rekao, dinar potpuno lažan, nema proizvodnje, rashodi na sve strane, i rast zaduženosti. 

- Videćemo do koje mere Srbi mogu da trpe, do onog trenutka kada im plate budu pale na 80, 100 evra. Srbi će se probuditi u hladnoj ledenoj vodi okeana dok Titasnik bude tonuo, završava ekonomista Branko Dragaš. 

(Glas javnosti) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR