Glas Javnosti

БЛОКАДА ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА: Данас протест камионџија незадовољних због цене горива и високих акциза

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Политика / од 03.10.2018.

Гранични прелази Шид, Келебија, Прешево и Ватин биће данас блокирани од 14 до 16 часова , најављују из удружења „Међународни транспорт”.

Представници овог удружења камионџија незадовољни ценама горива и превисоким акцизама, блокираће како је најављено, само пролазе за камионе док ће путничка возила моћи неометано да пролазе границу.

У удружењу истичу да у трошковима пословања њихових чланова удео горива износи 80 одсто и да је то јединствен случај у Европи. Цена дизела у Србији, наводе, већа је него у Турској, Бугарској, Македонији, БиХ, Црној Гори…

Исти је случај и са акцизама, тврде камионџије. Максимални износ акциза за тону дизела у Европи износи 330 евра, а код нас је 478 евра.

И повраћај дела акцизе у регину је већи него у нашој земљи - у просеку 20 центи по литри, а у Србији је само 10 центи, кажу у удружењу.

Зато онда не чуди што све више наших превозника, како кажу, одјављује своје фирме у Србији и пријављује их у другим државама региона.

Држава би , како тврде , више зарађивала када би смањила акцизе и повећала повраћај, јер би тада сигурно био већи промет дизела. Овако камионџије танкују своје резервоаре у Македонији или у Босни и Херцеговини где је цена знатно повољнија.

Осим цене горива и акцији из Удружења траже да и они добијају субвенције за обнову возног парка, да се укине наплата паркинга од стане приватних компанија и физичких лица, као и да се смањи време чекања на граничним прелазима.

Глас јавности / Политика / од 03.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR