Glas Javnosti

BLAGO NAMA: Jefin hleb važna mera u borbi protiv inflacije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je hleb "sava" od danas jeftiniji tri dinara i da je to važna mera u borbi protiv inflacije, kao i da je država uspela da zaustavi inflaciju.

"Mislim da smo zaustavili trend inflacije i izborili se sa trendom rasta cena. Sada polako inflacija počinje da pada, drugi mesec zaredom ona pada i nadam se da ćemo ubrzati taj trend u narednim mesecima", rekao je Momirović.

Podsetio je da je od danas hleb "sava" pojeftinio sa 57 na 54 dinara i naglasio da je to najjeftiniji hleb u Evropi.

Momirović je dodao da je veoma značajno što je snižena cena hleba "sava" pošto se dnevno proda više od dva miliona vekni.


"Ovo je popust od pet odsto" naglasio je ministar i dodao da je ovo pojeftinjenje deo nastavka borbe protiv inflacije.

Momirović je podsetio i da je prošla godina bila jako teška greneralno, naročito za nas koji smo na istoku Evrope.

Govoreći o tome šta nas očekuje u narednom periodu, Momirović je kazao da je ekonomija Srbije u prethodnom periodu dosta promenjena.

"Naš bruto društveni proizvod  (BDP) je pre deset godina bio oko 30 milijardi evra, dok je danas on veći od 60 milijardi evri. Posledica toga je da mi sada imamo kontinuirani rast izvoza, koji je za prva četiri meseca porastao za 13 odsto, dok je uvoz u opadanju",  naglasio je ministar  unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

On je dodao i da se Srbija reindustrijalizovala u prethodnom periodu. 


"Mi danas, odnosno u prošloj godini, imamo više stranih direktnih investicija nego sve ostale  zemlje CEFTA zajedno. To su neverovatni podaci i trendovi", naglasio je Momirović i naveo da je Srbija sa takvom ekonomijom ušla u tešku borbu protiv pandemije a sada sa inflacijom kao posledicom ekonomske krize i rata na istoku Evrope.

Ministar je naglasio i da Srbija ima mogućnosti da izvrši povećanje plata i penzija koje se najavljuju, dodavši da će sledeće godine penzioneri u Srbiji imati 20 odsto kumulativno povećanje penzija i prosečna penzija će biti 390 evra, dok je danas oko 330 evra.


"Ulazimo i u jedno ozbiljnije povećanje plata za naše prosvetne radnike. Krajem septembra ono će biti 5,5 odsto, u decembru još 11 odsto i uveren sam da će prosvetni radnici to osetiti, jer to je kičma znanja ove zemlje. Mi moramo još više da investiramo u te ljude. Ovo je tek početak daljih investicija i daljeg rasta plata u prosveti", naglasio je Momirović.

Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR