Glas Javnosti

BEZ POVEĆANJA PLATA U JAVNOM SEKTORU: NEMA NI JEDNOKRATNE POMOĆI ZA PENZIONERE: Privatni sektor ne bi podneo to opterećenje

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Usled krize izazvane korona virusom privrednici sve češće ukazuju na neophodnost dodatnih mera pomoći od države, Zoran Petrović ističe da će država ovog puta privredu pomagati selektivno.

Zoran Petrović, predsednik upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) ističe da je ostalo jako malo prostora za pomoć i da će ona biti selektivno raspoređena. Recimo za slučaj kada pad prihoda preduzeća koje je pre krize odlično poslovalo,  bude veći od 50-60% i dodaje da ćemo to sve mi poreski obveznici morati da platimo.

Neke od mera koje je država preduzimala u cilju pomoći građanima u proteklom periodu nisu bile loše, ali mera od 100 evra za sve, umesto za najugroženije nije- nije bila dobra mera. Čak je i SAD ove mere sprovodio selektivno.

Nivo ‘zatvaranja’ kakvo smo imali ranije nećemo imati, jer bi to bio ogroman udarac za ekonomiju. Moraćemo na drugi način da naučimo da živimo sa ovim virusom- upozorava Petrović.

Ne treba imati iluzija i biće preduzeća koja će propasti, jer krediti nisu svemogući lek.

Foto: Pixabay

Biće i rasta nezaposlenosti. Štednja je prirodan odgovor privatnog biznisa na krizu. Delovi transportne industrije, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, industrija zabave će trpeti znatno duže posledice- kaže Petrović.

On ipak veruje da će država, ovaj put, selektivno pomagati i da je već sada jasno da će biti pomoći za nacionalnu avio kompaniju.

On dodaje da nikakva povećanja plata u javnom sektoru i jednokratne pomoći za penzije neće biti moguće, iz razloga što privatni sektor to neće moći da plati.

 

Takođe, kako kaže, suočiće se i sa manjom kreditno sposobnom tražnjom za potrošačke, ali i investicione kredite.

-U uslovima krize građani se ustežu da troše, a privreda manje investira. Srbija je mala otvorena ekonomija koja se ne može osloniti samo na domaću tražnju. Otuda će i na nas u velikoj meri uticati brzina oporavka naših ključnih ino tržišta- zaključuje Zoran Petrović.

(Izvor: Novas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR