Glas Javnosti

BEČEJSKE JAGODE STIGLE DO RUSIJE: Ako dobro rodi bere se  dnevno i po tona

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bečejska porodica Bukurov gajenjem jagoda počela je da se bavi pre sedam godina i to najpre kako bi zadovoljila lične potrebe, a posle nekog vremena rešili su da svoje proizvode ponude na tržištu, prošire proizvodnju i da na parceli veličine hektar i po posade blizu 50.000 sadnica.

Za proizvodnju na folijama odlučili su se, kako bi jagode "upile" što više sunca i samim tim bile što slađe i ukusnije, objašnjava Bojana Babin Bukurov i sa ponosom kaže da se one uzgajaju na najboljoj zemlji, koja se nalazi oko njihovog salaša. Na toj površini uzgajaju konzumne i industrijske sorte, prenosi poslovni portal eKapija.

- U pitanju su alba, kleri, džoli, rekord i zenga zengaja, odnosno industrijska jagoda, koje ima najviše. Prve četiri su konzumne jagode, s tim što je rekord kasna jagoda. Alba je prva rana jagoda, ali nažalost, zbog vremena je i ona krenula kasnije - kaže Bojana Babin Bukurov.

Prema njenim rečima da zengu zengaju izvoze u Rusiju, preko hladnjače iz Odžaka. Međutim, koriste je i za preradu, za slatko, džem, ali i torte i kolače. Poslastičarnice ih koriste za sladoled.

 

- Konzumna jagoda je krupnija, a može i ona da se radi za preradu. Ipak, više je prodajemo od kuće – objasnila je Bojana.

Kako kaže jagode svakodnevno moraju zalivati, a navodnjavaju ih uz pomoć sistema kap po kap. Kada je reč o primeni agrotehničkih mera, jagode se prskaju pre cvetanja kako ne bi imalo uticaja na plod, kaže Bojana i dodaje da ih nakon toga više ne tretiraju ni sa čim.

- Kada krene sezona sa bubama, uzmemo u čašice malo vode i Negro bombone, na koje bube idu. Tako da nemamo problem i ne moramo da prskamo - ističe.

Kako Babin Bukurov veli kada je dobra godina, dnevno uspevaju da naberu i po tonu jagoda. Međutim, ova sezona je počela manjkom sunca i povećom količinom padavina, zbog čega će ovogodišnji rod biti nešto slabiji, objašnjava Babin Bukurov. U ovaj posao je uključena cela porodica.

 

- Trenutno imamo desetak nadničara, ali bude ih i po tridesetoro - kaže.

Ovaj posao treba voleti i treba biti spreman da on zahteva mnogo odricanja, objašnjava sagovornica:

- Ima mnogo posla, a potrebno je i mnogo znanja. Za mesec dana trebalo bi da počne sadnja novih sadnica, koje mogu da se sade i u avgustu. Od jeseni se već seku i spremaju se za novu sezonu. U martu se okopavaju i radi se sa njima opet sve ispočetka.

Proširenje proizvodnje biće moguće tek za četiri godine, jer su na četiri hektara oranica posadili detelinu, koja će pripremiti zemljište za nove sadnice.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR