Glas Javnosti

Banke napravile crnu listu onih kojima ne daju kredit, proverite da li ste na njoj, ove profesije najrizičnije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najmanje 20.000 ljudi trenutno je na "crnoj listi" banaka koje su zbog posledica korone, do najvišeg nivoa, zaoštrile uslove pod kojima odobravaju kredite.

Pojedine banke napravile su spisak delatnosti čijim radnicima ne odobravaju zajmove. Na istoj listi su i rizični klijenti iz ugla veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci.

Banke već neko vreme vrlo oprezno kroje svoje poslovne politike. Krajem maja mnoge su napravile detaljne liste zabrana u pogledu kreditiranja, a koje su stupile na snagu u junu. Krajem juna će raditi novu analizu i ona će biti osnov za kreditnu politiku u julu - kaže sagovornik Blica, dodajući da je u pitanju vrlo odgovorno ponašanje imajući u vidu da pojedine privredne grane ne rade mesecima i da je neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica.

Na crnoj listi je sedam rizičnih delatnosti u kojima radi najmanje 20.000 ljudi. Reč je o sektorima koji su u potpunosti isključeni iz aktivnosti kreditiranja stanovništva.

Na prvom mestu su hoteli, a na drugom turističke agencije. Slede autoindustrija i dobavljači, zatim sektor prodaje automobila i firme koje se bave renta-karom. Poslednja dva rizična sektora, za čije radnike nema kredita, su međunarodni putnički saobraćaj i preduzeća koja se bave isključivo uvozom i izvozom.

 Pored delatnosti na "crnoj listi" je i segment rizičnih klijenata koji rade u ostalim sektorima, a čiju problematičnost bankari sagledavaju iz tri ugla: veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci.

"S tim u vezi najrizičniji su oni koji rade kod preduzetnika, u mikro ili u malom preduzeću, koji imaju zaposlenje kraće od godinu dana i oni koji nisu stari klijent u banci u smislu da imaju otvoren račun kraće od 12 meseci ", kaže izvor Blica.

Kako dodaje, klijenti koji imaju ova sva tri kriterijuma, automatski se odbijaju za kredit, dok oni koji imaju po jedan ili dva, banke dodatno analiziraju.

Ovakva poslovna politika banaka vrlo je "logična i odgovorna u situaciji kada pojedine privredne grane ne rade mesecima i kada je vrlo neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica po privredu, a samim tim i po radnike.

 Otkazi u svakoj petoj firmi

Istraživanje sajta Poslovi Infostud, sprovedeno u poslednjoj sedmici maja, pokazuje da je 20 ispitanika iz 450 kompanija reklo da je u njihovoj firmi za vreme vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja, a da polovina zaposlenih i dalje bar malo strahuje da ne izgubi posao u narednih šest meseci.

Istraživanje je pokazalo i da je svaka treća firma tokom vanrednog stanja smanjivala plate.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR