Glas Javnosti

Bajatović: Srbija gradi gasnu centralu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbijagas će zajedno sa Elektroprivredom Srbije ili sa nekim drugim partnerima, izgraditi gasnu centralu, najavio je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

"Sada razmišljamo o tome da možda zajedno sa EPS ili nekim drugim partnerima krenemo da gradimo i neku gasnu centralu.  Treba da završimo proširenje Banatskog dvora, verovatno ga nećemo više proširivati samo na Banatski dvor nego na susedno ležište Čestereg, pa neće biti 750 miliona kubnih metara gasa već 1,5 milijardu", rekao je Bajatović govoreći o novim projektima Srbijagasa.

On je dodao da postoji mogućnost da relativno brzo počnu radovi na izgradnji još jednog podzemnog skladište u Itebeju.


"Možda se usudimo da krenemo relativno brzo i sa podzemnim skladištem Itebej i čekamo da NIS završi eksploataciju tamo, pošto oni imaju koncesije vezano za to", rekao je Bajatović.

Što se tiče samih gasovoda, on je kazao da treba da bude završena gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, gde je, takođe, Srbijagas investitor.

Dodao je da će izgradnja tog gasovoda biti gotova u oktobru ove godine.

"A trebalo bi da se uradi i gasifikacija, interkonekcija, sa Severnom Makedonijom i ja očekujem da će to biti gotovo do kraja sledeće godine. To je taj pravac Leskovac-Vladičin Han-Vranje-makedonska granica. Tu smo morali da menjamo profil cevi i da povećavamo pritisak od onog prvobitno projektovanog, ali sve je to uspešno", rekao je Bajatović.


Naveo je da se završavaju i gasovodi u Kraljevu i Trsteniku.

Glas javnosti/Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR