Glas Javnosti

Аргентински пезос пао је јуче за више од 13 одсто у односу на долар, народ негодује

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Бета / од 31.08.2018.

У јеку кризе поверења аргентински пезос изгубио је готово 20 одсто своје вредности у односу на долар у последња два дана због чега је централна банка те земље била приморана да подигне своју референтну каматну стопу на 60 одсто, једна је од највиших на свету.

Аргентински пезос пао је јуче за више од 13 одсто у односу на долар после пада од око седам одсто претходног дана и завршио на свом најнижем нивоу икада, 39,2 за један долар.

Централна банка Аргентине саопштила је јуче да подиже референтну каматну стопу за 15 процентних поена на 60 одсто као одговор на проблеме с валутом и ризик од већег утицаја на инфлацију која је већ око 30 одсто годишње. Пезос је изгубио више од 53 одсто вредности од почетка године у односу на долар.

Јучерашњи пад вредности пезоса био је највећи у једном дану од када је, крајем 2015. године, Маурисио Макри преузео дужност председника.

Превирања на девизном тржишту уследила су дан нкон што је председник Макри рекао да тражи ранију исплату неких средстава ММФ-а према аранжману о финансирању од 50 милијарди долара договореног у јуну. Неки стручњаци су рекли да је та најава заједно са повећањем каматне стопе подстакла кризу поверења.

Аргентина која пролази кроз рецесију има тешкоће да се опорави упркос одобреном зајму ММФ-а у јуну.

Протести су избили синоћ у Буенос Ајресу али и у другим градовима током којих су људи изразили бес због раста цена и ударали у шерпе као 2001. године. Те године земља је имала највећу кризу отплате дугова у својој историји и озбиљну економску и социјалну кризу.

Глас јавности / Бета / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR