Glas Javnosti

ARAPI ULOŽILI 7 MILIJARDI U AMERIKU: Salaman kupio akcije vodećih firmi, Majkrosofta, Starbaksa, Zuma...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF), kojim presedava prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman, kupili su deonice kompanija Starbaks (eng. "Starbucks") Zum (eng. "Zoom") i Majkrosoft ( eng. "Microsoft"") u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Prema pisanju Midl Ist Aja, (engl. "Middle East Eye"), dokumentacija američke Komisije za vrednosne papire pokazala je da je on kupio 6,3 miliona deonica u Starbaksu, 4,7 miliona deonica u Zumu te 1,8 miliona deonica u Majkrosoftu, prenosi Bankar.me.

“Ostale deonice koje je fond kupio uključuju Alfabet ( eng. "Alphabet"), Adobe Sistems (eng. "Adobe Systems") i DžejPi Morgan ( eng. "JP Morgan”), navodi se.

Inače, saudijski fond je 1971. godine osnovao kralj Fejsal i predstavlja jedan od najvažnijih državnih fondova na svetu čija se imovina procenjuje na najmanje 620 milijardi dolara.

Fond trenutno provodi tzv. dvosmernu strategiju, izgrađujući međunarodnu platformu za investicije i istovremeno ulažući lokalno u projekte koji će pomoći da se smanji zavisnost Saudijske Arabije od nafte.

Upravo je ovaj saudijski fond preuzeo i engleski Njukasl Junajted (engl. "Newcastle United") što je izazvalo i velike kritike javnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR