Glas Javnosti
posta

KAKO DA VAM RAČUN ZA STRUJU BUDE MANJI: Ovo je NAJJEFTINIJI način da zagrejete kuću ili stan

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) pokazala je koji tip grejanja je danas najisplativiji za jedno srpsko domaćinstvo.

Naime, domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najviši trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan-butan i lož ulje.

U analizi u AERS-a, za grejanje stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni Celzijusa, 16 sati dnevno tokom 180 dana grejne sezone, potrebna je energija od oko 9.000 kv/č. Prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji iznosi 150 kv/č po metru kvadratnom.

Prema analizama, najniže troškove grejanja ove sezone imaće domaćinstva koja se greju na prirodni gas i kojima će u proseku trebati 42.000 dinara. Gotovo iste troškove imaće i ona domaćinstva koja se greju na drvo u delovima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama od oko 5.000 dinara za kubik. Oni koji koriste skuplje ogrevno drvo od 7.050 dinara za kubni metar moraće da izdvoje oko 67.000 dinara za grejnu sezonu.

Oni koji koriste ugalj će morati da izdvoje od 49.000 do 52.000 dinara, a još skuplje je grejanje na pelet koje u proseku košta 72.000 dinara ako se koriste efikasne peći.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56 hiljada dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 posto, na oko 78 hiljada dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva, prenosi Tanjug.

Najviše troškove imaće domaćinstva koja se greju na struju, odnosno koja koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan-gas i lož ulje. Za prosečnu veličinu stana ili kuće, ova domaćinstva će morati da izdvoje 141,5 hiljada dinara za električnu energiju, 130 hiljada dinara za propan-butan gas, odnosno 134 hiljade dinara za lož ulje za celu sezonu.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR