Glas Javnosti

Америка се у последњи час повукла из трговинског рата са Кином, светска економија одахнула

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 21.05.2018.

САД су се повукле од покретања трговинског рата с Кином, сагласивши се да предложене тарифе за кинески увоз ставе "на чекање".

Тако је свет бар за неко време мимоишла претња трговинским ратом која је претила да дестабилише глобалну економију.

Амерички министар финансија Стивен Менучин објавио је да САД и Кина "замрзавају" трговински рат због постизања договора о суспендовању казнених тарифа које су ове године уздрмале глобална тржишта.

"Трговински рат стављамо на чекање тренутно, сагласили смо се да ставимо тарифе на чекање док покушавамо да договоримо оквир", рекао је Мучин за Фокс Невс.

Напредак у односима две силе дошао је након два дана разговора између Менучина и потпредседника Кине, Лиу Хеа, прошле недеље у Вашингтону.

Мнучин је рекао да је КИна прихватила неке обавезе према САД које би требало да смање амерички трговински дефицит са Кином, који је у 2017. години достигао 375 милијарди долара. Међутим, Пекинг се није сагласио да смањи дефицит за одређени износ упркос томе што је Трампова администрација инсистирала на смењању дефицита за 200 милијарди долара.

У саопштењу, обе стране су рекле да су постигле "консензус о предузимању ефикасних мера" како би се смањио амерички трговински дефицит робе са Кином.

"Да би задовољили растуц́е потребе потрошача кинеског народа и потребу за висококвалитетним економским развојем, Кина ц́е значајно повец́ати куповину робе и услуга Сједињених Држава", навели су.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR