Glas Javnosti

Američki naftaši pokrenuli kampanju za nove sankcije Rusiji i Saudijskoj Arabiji

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Američki proizvođači nafte iz škriljaca pokrenuli su agresivnu lobističku kampanju za uvođenje novih sankcija protiv Rusije i Saudijske Arabije, piše britanski „Fajnenšel tajms“.

Prema informacijama lista, naftaši su predložili niz mera koje treba da nateraju zemlje proizvođače da smanje eksplotaciju nafte.

To podrazumeva – nova ograničenja protiv Moskve i Rijada, uvođenje carina na uvoznu naftu i blokadu isporuka saudijske nafte u rafineriju Motiva u Teksasu kao i obustava primene zakona Džons koji zabranjuje brodovima pod inostranim zastavama da prevoze robu izmeću luka u SAD što dovodi do poskupljenja američke nafte.

Kako se navodi, američki predsednik Donald Tramp trebalo bi danas da održi sastanak s naftnim kompanijama.

Prošlog meseca cena nafte Brent pala za skoro 55 odsto zbog kraha Sporazuma OPEK plus i pandemije virusa korona.

U međuvremenu, saudijska agencija je javila da je Rijad pozvao da se hitno održi sastanak članica OPEK-a kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji tržišta nafte.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR